Controale de sezon

Produse de post expirate, în magazinele sucevene



Zeci de magazine alimentare din județul Suceava au fost verificate în această perioadă de către inspectorii pentru protecția consumatorilor, iar controlul autorităților a vizat calitatea produselor de post aflate la vânzare. Șeful Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului Suceava, Elena Oanea, a spus că „au fost verificați 36 de agenți economici din județ și s-au aplicat 37 de amenzi contravenționale”. Peste 1.000 de kilograme de produse de post au fost verificate, iar amenzile aplicate se ridică la aproximativ 125 de mii de lei.
Principalele deficiențe constatate de inspectorii OJPC în cadrul controlului sunt comercializarea de produse expirate, lipsa specificării cantității ingredientelor care apar în denumirea produsului, lipsa denumirii producătorului, ingredientelor sau lipsa precizării gramajului, precum și lipsa afișării prețurilor.
Cremwurști stricați
Inspectorii OJPC au descoperit la SC DEFEL COM Suceava, punct de lucru Rădăuți, cremwurști vegetali cu aspect organoleptic necorespunzător, produși de SC KILLER SRL Horodnic.
„Buletinul de analiză emis de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a confirmat suspiciunile inspectorilor pentru protecția consumatorilor. Produsele prezentau culoare și umiditate modificate, capetele produselor erau oxidate, iar compoziția era discontinuă și neaderentă la membrană”, a mai spus Elena Oanea. În consecință, atât comerciantul cremwurștilor, cât și producătorul acestora au fost sancționați cu amenzi în cuantum total de 7000 de lei.
Pate de ciuperci fără ciuperci
Pate de ciuperci, dar fără ciuperci, un alt produs alimentar de post comercializat prin magazinele sucevene. În cadrul controlului tematic vizând comercializarea produselor de post s-a identificat produsul “Pate de ciuperci” distribuit de SC AGRO COMPANY SRL Deva, punct de lucru Pătrăuți, Suceava.
„Verificând lista de ingrediente s-a constatat că aceasta cuprindea, pe lângă proteina vegetală de soia, amidon de cartofi, ulei vegetal, și componenta aromă de ciuperci”, a declarat șeful OJPC Suceava, Elena Oanea.
Potrivit legii, în cazul în care un ingredient este accentuat la etichetare prin cuvinte sau când ingredientul conferă caracteristici specifice alimentului, este obligatorie înscrierea pe etichetă a cantității acestuia exprimată în procente. Elena Oanea a spus că „în cazul produsului menționat, nu numai că nu era specificată cantitatea în procente a ingredientului <ciuperci>, ci acesta nu se regăsea deloc în lista de ingrediente”. Această practică comercială este considerată ca fiind acțiune înșelătoare, motiv pentru care societatea a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 4.000 de lei.



Recomandări

Auchan România, votat „Magazinul Anului 2025” în retailul autohton și premiat pentru produse marcă proprie românești

Auchan România, votat „Magazinul Anului 2025” în retailul autohton și premiat pentru produse marcă proprie românești
Auchan România, votat „Magazinul Anului 2025” în retailul autohton și premiat pentru produse marcă proprie românești

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu