Producătorii de pâine și produse de panificație vor fi obligați să utilizeze sare iodată în procesul de producție, în caz contrar urmând să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 lei (10-100 milioane lei vechi).
Măsura a fost aprobată săptămâna trecută de Guvern, printr-o hotărâre care modifică și completează HG 568/2002 privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei pentru animale și utilizării în industria alimentară.
„Decizia are scopul de a suplimenta aportul de iod în industria alimentară, în condițiile în care în România se înregistrează un deficit al consumului acestei substanțe”, precizează Guvernul printr-un comunicat.
Actul normativ stabilește totodată că un kilogram de sare iodată utilizat în producție va trebui să conțină între 25 și 40 mg iod.
Hotărârea de guvern va intra în vigoare în termen de 90 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.





