Producătorii de ouă cer daune în instanță lui Gheorghe Mencinicopschi pentru afirmații „neadevărate”



Producătorii din cadrul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România îi cer daune în instanță profesorului Gheorghe Mencinicopschi pe care îl acuză că a dezinformat populația și a prejudiciat grav imaginea producătorilor de ouă din România, ceea ce ar putea duce la distrugerea producției autohtone .
Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că 14 producători de ouă de consum s-au adresat deja instanței pentru a cere daune atât organizației Vier Pfoten, cât și profesorului Gheorghe Mencinicopschi, de la fostul Institut de Cercetări Alimentare – ICA SA, pe care i-au acuzat că „lucrează pentru distrugerea producției autohtone de ouă de consum, probabil pentru a permite importuri de ouă din țări care cresc găinile în același tip de cuști ca și producătorii autohtoni”.
Producătorii de ouă susțin că Gheorghe Mencinicopschi a spus „o sumedenie de neadevăruri grave” în legătură cu sistemul de creștere a găinilor ce produc ouă de consum, în cadrul unei conferințe de presă din 9 februarie.
„Din păcate, nu este prima dată când domnul Mencinicopschi, care se vrea un guru național al alimentației sănătoase a românilor, lansează minciuni cu pretenții de adevăruri științifice, provocând dezinformarea consumatorilor și aducând prejudicii deopotrivă populației și industriei avicole naționale”, a declarat Van.
Avocatul producătorilor de ouă, Daniel Dascălu, a explicat că afirmațiile profesorului Mencinicopschi au adus grave prejudicii de imagine, directe și indirecte, care au dus la o diminuare a vânzărilor. El a precizat că daunele cauzate de afirmațiile lui Gheorghe Mencinicopschi nu pot fi contorizate deoarece cresc de la zi la zi, prejudiciul estimat până acum fiind de circa 1,5 milioane de lei.
„Fac însă precizarea că acest prejudiciu se reevaluează și va fi actualizat în funcție de ce va urma”, a mai spus avocatul producătorilor de ouă.
Ilie Van a declarat că una dintre „minciunile” lui Gheorghe Mencinicopschi constă în faptul că din cele 6,3 miliarde de ouă care se produc anual în România, doar 17 %, și nu 75% la sută, se produc în cuști neîmbunătățite.
„În toată Uniunea Europeană, circa 68 % din ouăle produse anual se produc în cuști îmbunătățite, ouăle fiind marcate cu cifra 3”, a mai precizat președintele UCPR, care a adăugat că cifra de pe ouă nu are nicio legătură cu siguranța alimentară, ci cu terminologia de creștere a păsărilor.
O altă afirmație contestată de producătorii de ouă se referă la cea privind folosirea de organisme modificate genetic în hrana păsărilor. „România, ca și toate țările UE, nu cultivă cereale modificate genetic și deci nu folosește asemenea materii prime în hrana păsărilor. Crescătorii din România respectă întocmai legislația europeană în acest domeniu”, a mai declarat Ilie Van.
Producătorii de ouă resping și afirmația potrivit căreia crescătorii români de găini ouătoare la cuști folosesc hrana sintetică, afirmând că „este o minciună grosolană, care trădează lipsa de cunoștințe minime în materie”. Ei susțin că hrana găinilor se compune din: porumb, orz, grâu, floarea soarelui, rapiță, soia și un premix vitamino-mineral, precizând că nu se folosesc în hrana păsărilor făinuri proteice de origine animală, hormoni, sedative, antibiotice ca stimulatori de producție și nici nu sunt injectate păsările cu astfel de biostimulatori.
„S-a afirmat că se folosesc vitamine și minerale sintetice. Adevărul este că aceste vitamine și minerale sintetice sunt aceleași pe care le consumă oamenii și le cumpără din farmacii, și care se folosesc în toată lumea. Minciuna derutează consumatorii, omițându-se să se spună că și găinile crescute în sistem ecologic folosesc aceleași vitamine și minerale”, a mai spus Van.
O altă afirmație care dezinformează și care a fost lansată de Gheorghe Mencinicopschi, susțin producătorii de ouă, este cea potrivit căreia găinile crescute la cuști sunt stresate și produc hormoni de stres care ajung ulterior în ouă.
„Minciuna poate da bine la presă, dar este nedemnă pentru niște oameni de știință, mai ales dacă această afirmație nu este bazată pe cercetări proprii de identificare și dozare a acestor hormoni din produs. De ce oare se dorește dezinformarea comsumatorului, legată de stresul păsărilor, și de ce nu se spune corect că stresul cel mai puternic este suferit de păsările crescute în aer liber, mai ales în această iarnă cu temperaturi extrem de scăzute sau cu alte intemperii?! Este bine de știut că găinile stresate nu produc ouă, așa cum, de altfel, se întâmplă în gospodăriile țărănești, în curte, pe timp de iarnă”, a mai spus președintele UCPR.
El a mai precizat că producătorii români de ouă au termen, până în 2012, să pună la punct sistemul de cuști îmbunătățite, ceea ce înseamnă că spațiul asigurat pentru fiecare găină trebuie să fie mai mare, de la 550 de centimetri pătrați, cât este în prezent, la 750 de centimetri pătrați.
” După 1 ianuarie 2012 UE nu va renunța la sistemul de creștere în cuști, dar va accepta doar sistemul de cuști îmbunătățite: 750 centimetri pătrați / cap găină, stinghie de odihnă și cuibar în cușcă”, a mai spus Ilie Van.
Crescătorii de Păsări susțin că nu este prima dată când Gheorghe Mencinicopschi face „afirmații publice nefondate și induce panica nejustificată în rândul consumatorilor de ouă”.
În plus, ei susțin că profesorul Mencinicopschi nu are pregătirea necesară în domeniu pentru a face astfel de afirmații.
„Întrucât organizatorii acestei campanii denigratoare, inclusiv domnul Gheorghe Mencinicopschi, nu sunt documentați nici măcar la nivelul legislației UE, susțin lucruri care nu sunt fundamentate științific, lansează informații superficiale preluate de pe internet, prezintă adevăruri trunchiate sau spun, de-a dreptul, minciuni, suntem îndreptățiți să credem că prin aceste acțiuni, prin aceste adevărate campanii denigratoare, se urmărește prăbușirea industriei avicole românești, parte importantă a economiei naționale”, a mai afirmat președintele UCPR.
Organizația pentru protecția animalelor „Vier Pfoten” a anunțat, în 9 februarie, declanșarea unei campanii intitulate „Explică ce este ștampila pe ou”. Reprezentanții organizației au spus că această campanie se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini care cresc în condiții improprii, care sunt hrănite cu vitamine sintetice și medicamente, iar adesea alimentația acestora conține coloranți și furaje modificate genetic.
Directorul științific al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferința de presă, a spus că este recomandat a fi consumat oul care are pe ștampilă cifrele 0 și 1.
„Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sănătatea în timp, ducând la supraponderabilitate, obezitate și celelalte afecțiuni aferente acestora. Eeste bine ca oamenii să învețele să citească ștampila de pe ouă și să cumpere numai ouă ștampilate cu 0 sau 1”, a spus atunci profesorul Mencinicopschi.