Magistrații de la Tribunalul Suceava au dat miercuri primele pronunțări în dosarul traficanților de etnobotanice, persoane coordonate de doi indivizi. Unul dintre aceștia este Alexandru Huțuleac, zis ”Duțu”, aflat în arest preventiv după ce, în decembrie 2017, la percheziția de la locuința sa, legată de acest dosar de trafic de etnobotanice, l-a lovit cu sabia în cap pe polițistul de la Serviciul de Acțiuni Speciale Dan Ciprian Sfichi, care pătrunsese în locuință, provocându-i leziuni înfiorătoare. Al doilea lider al grupării este considerat Răzvan Percec, zis „Boss” sau „șeful șefilor”.
Condamnările de miercuri îi vizează însă pe alți doi indivizi, care au mers pe procedura simplificată de recunoaștere de vinovăției. Este vorba de Dănuț Iulian Pruteanu, care a primit 2 ani și 6 luni cu suspendare sub supraveghere, respectiv Ioan Cătălin Crișu, care a fost condamnat la 6 luni cu suspendare. Primul dintre ei se face vionovat de „constituirea unui grup infracțional organizat” și „efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, iar Crișu pentru comiterea infracțiunii de ”deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, fără drept”. Soluția în ceea ce îi privește pe cei doi nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava. Față de ceilalți 6 inculpați din dosar procesul va continua tot la Tribunalul Suceava.
Peste 3 milioane de lei din etnobotanice vândute cu 25 de lei pliculețul
Dosarul pentru care au fost trimiși în judecată acum opt inculpați vizează fapte mai vechi decât cele pentru care au fost trimiși în judecată mare parte din ei anul trecut. Este însă dosarul care vizează grosul faptelor pentru care sunt judecați inculpații.
Din datele de anchetă ale procurorilor DIICOT rezultă că, începând cu luna iunie 2012, Răzvan Percec, împreună cu Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”, și Romeo Mihăiță Roman, zis „Păsăilă”, a constituit, pe raza municipiului Rădăuți, un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de efectuare de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice), la care au aderat ulterior și alți inculpați.
Răzvan Percec este considerat liderul de facto al grupării.
Din datele structurilor de combatere a crimei organizate Suceava rezultă că Răzvan Percec era coordonator și cel care asigura aprovizionarea cu substanțe interzise și distribuirea acestora.
Începând cu iunie 2012, acesta ar fi început să se ocupe de importul de etnobotanice, pe care le-a comercializat cu predilecție prin intermediul lui Alexandru Huțuleac și al lui Romeo Mihăiță Roman, zis „Păsăilă” .
Conform anchetei procurorilor DIICOT, Percec a primit din Slovacia, în perioada mai 2012 – februarie 2014, 31 de colete în greutate totală de 15.226 de grame substanțe psihoactive, din care acesta a alcătuit 126.885 de pliculețe, pe care le-a vândut cu 25 de lei bucata, încasând suma totală de 3.172.125 de lei (o estimare a anchetatorilor).
Băga banii în mașini de lux
Separat de aceste cantități, în decembrie 2014 în locuința aceluiași Percec au fost găsite 6.000 de grame de substanțe cu efecte psihoactive. Acesta se ocupa inclusiv de porționarea etnobotanicelor.
Pe lângă infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și de operațiuni cu etnobotanice, Răzvan Percec este acuzat și de spălare de bani. Acesta ar fi băgat banii câștigați din comerțul cu etnobotanice în special în mașini. Este vorba de un Chrysler, model 300 C, cumpărat cu 7.000 de euro, un VW Touareg de 12.000 de euro, un BMW seria 7 de 10.500 de euro și un Mercedes Benz, model CLS 350, de 25.000 de euro.
Alexandru Huțuleac a construit o casă evaluată la 120.000 de euro
În cazul lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”, procurorii au tot un noian de acuzații, legate de constituirea grupului infracțional organizat începând cu iunie 2012, împreună cu Răzvan Percec.
Huțuleac este acuzat că a efectuat 564 de tranzacții cu diferite cantități de substanțe psihoactive, cu o multitudine de clienți, rezultând că a comercializat un total de 3.527 de pliculețe cu astfel de substanțe, cu prețul mediu de 25 de lei, conform declarațiilor clienților ce au fost identificați.
Alexandru Huțuleac a băgat banii într-un teren de 2.000 de mp, în valoare de 10.000 de euro, pe care a construit o casă, a cărei valoare este apreciată acum la aproximativ 120.000 de euro, în care s-a mutat în decembrie 2015. În acea casă s-a petrecut și atacul criminal asupra polițistului Dan Ciprian Sfichi. De asemenea, mai sunt date că acesta și-a cumpărat din banii câștigați din droguri și un Jeep de 25.000 de euro.
Episodul răfuielii prin incendierea unei mașini
Huțuleac a mai avut o mașină care i-a fost incendiată în cadrul răfuielilor dintre dealeri. În 2016, un autoturism de teren Grand Cherokee al lui Huțuleac a fost incendiat de o mână criminală. Autorul a spart un geam și a aruncat în interior un cocktail Molotov. Norocul lui Huțuleac de atunci a fost că cineva a observat incendiul din interiorul mașinii, iar acesta a avut timp să intervină cu un stingător cu praf și cu apă și să limiteze pagubele.
Păgubitul anunța atunci, prin intermediul avocatului, că oferă o recompensă de 20.000 de euro celui care da o informație care să ducă la depistarea autorului.
Evenimentul de atunci a fost o reglare de conturi care pare să fi plecat de la afacerile cu etnobotanice și de la certurile legate de bani.
Din câte se pare, încă de la acea vreme structurile de combatere a crimei organizate erau deja în plină anchetă și îi monitorizau pe membrii grupării.
Lista celorlalți inculpați
În acest dosar mai sunt trimiși în judecată Diana Percec, prietena și apoi soția lui Percec, acuzată că ridica coletele cu substanțe expediate prin intermediul unor firme de curierat și le remitea ulterior membrilor grupării, Dănuț Iulian Pruteanu, Andrei Iulian Lungoci, Cătălin Valerian Bălici, zis „Ralph”, Andrei Bălici și Ioan Cătălin Crișu. Toți sunt acuzați de distribuire de etnobotanice, însă de cantități mai mici decât liderii.
Primul dosar pentru trafic de etnobotanice și fapte cu violență nu a înaintat prea mult în instanță
În martie 2018, șapte inculpați, printre ei și Răzvan Percec și Alexandru Huțuleac, au fost trimiși în judecată în primul dosar, pentru o parte din afacerile cu etnobotanice, dar și pentru fapte cu violență. Una dintre ele a fost o reglare de conturi cu un distribuitor.
Huțuleac și Percec sunt acuzați că au pătruns în apartamentul din Iași al unui tânăr care a vrut să iasă din gruparea de traficanți, bătându-l măr.
La începutul lui decembrie 2017, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie, polițiștii au descins la domiciliile liderilor grupării.
Ziua neagră: 5 decembrie 2017
Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale au descins și la locuința lui Huțuleac. Pe scurt, după ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrarea, trei polițiști au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de mari dimensiuni, l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști, de sus în jos. Ce a urmat mai departe se știe, polițistul având practic capul despicat în două și supraviețuind miraculos.
Huțuleac a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violențe. La acest noian de acuzații se vor adăuga cele din noul dosar: constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și spălare de bani.