Prima „universitate gastronomică” din Spania își deschide porțile în 2011



Prima „universitate gastronomică” din Spania, la care vor colabora mai mulți maeștri bucătari de prestigiu, printre care spaniolul Ferran Adria și francezul Michel Bras, va fi inaugurată la San Sebastian, în Țara Bascilor, în 2011, informează AFP.
Aceasta este a doua instituție de învățământ de acest tip care se deschide în Europa, după Universitatea de științe gastronomice din Italia, cu sediul în Piemonte Emilia-Romagna.
Investiția în universitatea spaniolă este de 14 milioane de euro.
Mai mulți maeștri bucătari de renume internațional s-au reunit, luni, la San Sebastian, pentru a forma un Consiliu internațional, sub președinția lui Ferran Adria, patronul renumitului restaurant El Bulli din Catalonia.
Basque Culinary Center (Centrul culinar basc) își va deschide porțile la jumătatea anului 2011, sub egida Universității private basce din Mondragon, și propune o licență în „arte culinare” și un master în „inovație și gestiune a bucătăriei de înaltă clasă”.
În afară de Adria și Bras, grupul constituit luni include mai mulți maeștri bucătari de prestigiu, precum englezul Heston Bluementhal (patronul restaurantului Fat Duck) și danezul René Redzepi, al cărui restaurant Noma din Copenhaga a fost desemnat anul acesta cel mai bun din lume, în topul realizat de revista Restaurant.
Lor li se alătură japonezul Yukio Hattori, brazilianul Alex Atala, peruanul Gaston Acurio, italianul Massimo Bottura și americanul Dan Barber.