Președintele Federației Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoș Frumosu, a declarat, ieri, că prețurile la alimente vor crește după cel puțin o lună de depreciere continuă a leului, apreciind că unii producători și comercianți vor majora prețurile când vor ajunge la „profit zero”. Liderul sindical a precizat că majorări ale prețurilor la alimente pot apărea după cel puțin o lună de depreciere continuă a leului, iar dacă apar mai devreme, înseamnă că există producători și comercianți „inconștienți”, apreciind că legislația în acest domeniu este interpretabilă.
„Sunt puțini producători care ar apela la creșterea prețurilor, deoarece în această perioadă puterea de cumpărare scade, iar aceștia pot ajunge la faliment dacă majorează prețurile acum. De aceea vor încerca să reziste până la pragul zero de profit”, a declarat Dragoș Frumosu.
Președintele FSIA consideră firească majorarea prețurilor în funcție de deprecierea monedei naționale, în condițiile în care România importă 70 la sută carne, 80 la sută legume și fructe, 30 la sută lapte pentru procesare, 330.000 de tone de zahăr brut din care se obține zahăr rafinat, România consumând 550.000 de tone de zahăr pe an, ingrediente pentru industria cărnii, băuturilor răcoritoare, dulciurilor, conserve de legume și fructe.
Liderul sindical susține că România produce fructe și legume maximum trei luni pe an și importă lapte pentru că cel autohton nu îndeplinește criteriile europene.
În luna decembrie, deprecierea monedei naționale s-a resimțit în prețuri mai ales pe segmentul serviciilor, unde au avut loc scumpiri în medie cu 1,3%. Prețurile produselor alimentare au urcat, de asemenea, cu 0,52%, dar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,47%.
Topul scumpirilor pe 2008 este condus de prețul gazelor, care a fost majorat cu 22,01%, urmat de sectorul alimentar, prețul mediu la brânză înregistrând anul trecut o creștere cu 20%, cel al laptelui de vacă cu 19,29% și cel al uleiului cu 18,10%.
Banca Națională a României a publicat, vineri, o rată de referință de 4,2655 lei/euro, cu 1,09 bani sub nivelul anunțat joi, când euro a fost cotat la 4,2764 lei.
Moneda națională a încheiat anul 2008 la un curs de referință de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38% față de prima cotație valabilă anul trecut, când un euro valora 3,6102 lei.
Cursul închide aproape de 4,3 lei/euro
Cursul monedei naționale s-a stabilizat aproape de nivelul de 4,3 lei/euro la finele ședinței interbancare de ieri, fiind decuplat de evoluția regiunii, care a consemnat deprecieri puternice, pe fondul creșterii aversiunii față de risc a jucătorilor.
În jurul orei 16:30, la închiderea pieței locale, băncile afișau cotații de 4,2990-4,3000 lei/euro, aproape de ultimele rate de vineri, care s-au situat tot la 4,3000 lei/euro.
„Deprecierea leului a fost destul de moderată, în timp ce valutele țărilor vecine au suferit pierderi semnificative, de peste 1%, aproape de maximele istorice. Creșterea cursului leului a fost, probabil, temperată de frica unei intervenții a băncii centrale”, a explicat un dealer.
Primele operațiuni de pe piața interbancară locală au fost efectuate la 4,2770-4,2820 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a coborât pentru scurt timp la nivelul de 4,2700 – 4,2740 lei, după care ratele au înregistrat o evoluție ascendentă și au atins un maxim de 4,3085 lei/euro.
Banca Națională a României (BNR) a publicat ieri un curs de schimb de 4,2917 lei/euro, în creștere cu 2,62 bani față de nivelul de vineri, moneda națională reluându-și astfel trendul de depreciere față de euro, după trei zile de câștiguri moderate, iar cursul s-a plasat aproape de maximul istoric.
Prețurile alimentelor vor crește după cel puțin o lună de depreciere continuă a leului
