Prețul cozonacilor și al altor produse tradiționale de panificație va fi, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai mare cu 10-15% față de nivelul practicat în apropierea sărbătorilor de Paște, a declarat, ieri, președintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.
„Urcarea prețului la grâu și implicit la făină s-a resimțit destul de mult în prețul pâinii, care a crescut în medie cu 1.000 lei în ultima lună și se va reflecta și în prețul cozonacului, deși nu la fel de puternic. În medie, cozonacii și alte produse de panificație specifice sărbătorilor de iarnă vor fi mai scumpi cu 10-15% față de perioada Paștelui”, a afirmat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație Rompan.
Vânzările de cozonaci cresc semnificativ în apropierea sărbătorilor, fiind chiar de zece ori mai mari față de celelalte perioade ale anului, potrivit Rompan.
„Produsele tradiționale, care se folosesc la biserică, precum japonezele, înregistrează, la rândul lor, creșteri semnificative ale vânzărilor. Checurile, blaturile de tort, foile de plăcintă sunt produse la care vânzările se dublează de sărbători”, a spus Aurel Popescu.
El a adăugat că scumpirile produselor de panificație de la sfârșitul acestui an ar putea afecta vânzările, însă nu semnificativ, cererea fiind foarte ridicată.
Rompan estimează că, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, vor fi comercializați circa opt milioane de cozonaci mari, de peste 300 de grame, și patru milioane de cozonaci de dimensiuni mai reduse.
Scumpiri
Prețul cozonacilor, mai mare de sărbătorile de iarnă cu 10-15% față de perioada Paștelui






