Preparatele din tofu, delicatese vegetale



Tofu nu este unul dintre ingredientele folosite des pentru gătit, însă, dacă este preparat cum trebuie, constituie o foarte bună alternativă la carne.
Multe persoane evită să gătească tofu pentru simplul fapt că nu prea știu cum anume să îl pregătească. La prima vedere, tofu nu este decât o bucată de materie nedefinită. Aspectul acestui aliment îi face pe mulți să dea înapoi de la a-l cumpăra, gândindu-se că așa ceva nu poate să se gătească ușor sau, mai mult, să aibă un gust bun. Ideea este greșită. De fapt, nu trebuie să fii vegetarian ca să savurezi un preparat cu tofu, căci acest aliment va încânta chiar și papilele gustative ale celui mai pretențios gurmand carnivor.
Ce este tofu
Tofu este denumirea sub care este cunoscută brânza de soia chinezească. Există și tofu japonez sau „mătăsos”, un fel de tofu foarte moale, cu o textură fină. Acest aliment se găsește în magazine sub diferite forme, de la sortimente foarte moi și până la cele tari. Primele sunt ideale pentru prepararea sosurilor și a terciurilor, în timp ce brânza tofu mai dură poate fi coaptă, prăjită pe grătar sau preparată în cuptor, întrucât are o textură asemănătoare cu cea a cărnii și poate fi tăiată bucăți.
După ce ați deschis cutia, este indicat să consumați brânza de soia imediat, întocmai ca în cazul cărnii proaspete.
Pentru a-l menține proaspăt, aveți grijă ca alimentul să stea în apă sau în sucuri cu mirodenii. Dacă este nevoie să completați lichidul din cutia sau recipientul în care păstrați tofu, apa de la robinet sau apa plată va fi suficientă. Dacă doriți, puteți chiar marina tofu.
Pentru că absoarbe lichidele foarte ușor, cele mai bune alegeri pentru păstrarea brânzei de soia sunt supele și marinatele puțin uleioase.
Este bine să știți că tofu în esență nu are nici o aromă particulară, așa că puteți adăuga orice fel de marinată, în funcție de preferințele dumneavoastră.
Ușor de preparat
Brânza tofu trebuie scursă înainte de a fi gătită, căci altfel se va împrăștia. O puteți presa în șervețele de hârtie sau o puteți stoarce.
Dacă doriți, puteți modifica textura și proprietățile brânzei tofu prin congelare. Nu este indicat să congelați sortimentul de tofu „mătăsos”. În schimb, prin congelare, tofu cu consistență normală capătă o textură mai moale, mai cărnoasă și poate fi folosit pentru copt și pentru soteuri. Pentru a congela foarte bine tofu, acesta trebuie tăiat bucăți, apoi uscat sau presat și pus la păstrare într-un recipient etanș.
Cum se poate găti
În general, pentru a fi gătit foarte bine, tofu trebuie preparat la o temperatură de 375 de grade Celsius timp de o oră, când produsul va arăta exact cum trebuie: cu o textură fermă, de culoare maroniu deschis. Altă opțiune ar fi să fierbeți brânza de soia la foc mic, folosind aceeași metodă pe care o aplicați când preparați carnea. Tofu poate fi și prăjit, doar că trebuie să aveți grijă să folosiți un sortiment foarte solid, pentru ca bucățile tăiate să-și mențină forma. Există o sumedenie de rețete pentru prepararea brânzei tofu, însă puteți experimenta după propriul plac. Gândiți-vă că este un aliment special, care poate „împrumuta” gustul oricărui fel de mâncare.