Sărbătorile se apropie cu pași repezi și, cel mai probabil, gospodinele intră în panică, pentru că au impresia că nu vor termina la timp pregătirile pentru masa de Crăciun.
Vă prezentăm câteva sfaturi pe care să le puneți în practică pentru a realiza o cină de Crăciun perfectă, fără bătăi de cap.
Când vine vorba de a organiza și găzdui o reuniune de Crăciun, cu toate rudele și toți prietenii, unele persoane acceptă această propunere cu entuziasm, în timp ce altele sunt copleșite de un sentiment acut de nemulțumire.
Există un truc pentru a trece cu bine peste o astfel de experiență și chiar de a vă bucura de calitatea de gazdă de Crăciun: nu vă eschivați de responsabilitățile ce vă revin, în schimb, planificați totul pas cu pas și începeți pregătirile cât mai devreme posibil. Când ziua cea mare va sosi, nu vă va rămâne altceva de făcut decât să puneți la punct ultimele detalii și să vă bucurați de sărbătoare.
Munca pe care va trebui să o depuneți va depinde, în primul rând, de numărul de invitați pe care îi veți avea la petrecere. Pentru ca lucrurile să se desfășoare fără probleme, este recomandat să aveți între șase și opt invitați. Numai că de Crăciun este posibil ca numărul oaspeților să fie mai mare, pentru că este vorba de o sărbătoare care se petrece în familie. Oricât de mulți (sau de puțini) invitați ați avea, iată sfaturile de planificare de care trebuie să țineți seama pentru a rezista situației cu calm și eleganță.
1. Stabiliți meniul cât mai din timp posibil. Nu încercați să vă surprindeți invitații cu o rețetă nouă și sofisticată, decât dacă știți că veți avea timp să faceți câteva „repetiții” înainte de cina festivă.
2. Dacă nu vă hotărâți asupra meniului sau considerați că nu este tocmai potrivit ceea ce ați ales dumneavoastră, vă puteți inspira din reviste de specialitate sau chiar puteți naviga pe internet, în căutarea celor mai alese preparate pe care să le serviți la masa de Crăciun.
3. Când lansați invitațiile pentru cina de Sărbători, întrebați fiecare persoană dacă are anumite cerințe sau nevoi alimentare. Veți fi sigur că mâncărurile pregătite de dumneavoastră vor fi pe placul tuturor. Dacă printre invitați se numără vegetarieni sau persoane care au intoleranță la anumite alimente, pregătiți feluri de mâncare pe care să le poată savura și ei. După ce ați stabilit meniul, puneți toate rețetele într-un singur loc – să fiți sigur că nu le pierdeți.
4. Verificați ce cantitate de mâncare obțineți după prepararea unei rețete și, dacă este nevoie, înjumătățiți sau dublați cantitatea de ingrediente, pentru a vă asigura că meniul este echilibrat. În plus, verificați că dispuneți de toate instrumentele și ustensilele de care aveți nevoie pentru a găti fiecare fel de mâncare. De asemenea, asigurați-vă că meniul nu conține 12 preparate care trebuie să fie toate gătite în cuptor și gata în același timp. Dacă vă dați seama că nu veți reuși să pregătiți toate felurile de mâncare fără să vă preseze timpul, atunci este cazul să schimbați meniul.
5. Faceți o listă cu toate ingredientele de care veți avea nevoie. Eliberați spațiul în cămară și în frigider – în acest fel, veți face și inventarul ingredientelor pe care le aveți deja. Împărțiți lista de cumpărături în două: ingrediente conservate și ingrediente proaspete. Pe cele conservate cumpărați-le cu cel puțin o săptămână în avans, iar pe cele proaspete achiziționați-le cu o zi înainte de a vă apuca de gătit.
6. Pe cât posibil, cumpărați ingredientele de care aveți nevoie din timp, dacă acestea pot fi păstrate la frigider sau congelate. În cazul preparatelor care trebuie gătite în ziua cinei, verificați dacă nu cumva anumite ingrediente pot fi pregătite cu o zi mai devreme.
7. Faceți o listă cu ordinea în care trebuie să preparați fiecare fel de mâncare. Includeți aici timpul de care este nevoie pentru dezghețarea și încălzirea preparatelor pe care le-ați gătit în avans.
8. Dacă invitații se oferă să vă ajute la pregătirea mesei, acceptați ajutorul. Astfel, distribuiți sarcinile de care vă puteți dispensa: unii vor aduce cuburile de gheață, alții vor aduce chiflele, alții ar putea să pregătească mâncăruri mai simple, pe care să le aducă gata făcute. Foarte important este să țineți minte următorul lucru: nu lăsați pe nimeni să gătească în același timp cu dumneavoastră, pentru că așa riscați să transformați bucătăria într-un adevărat câmp de luptă.
9. Cu o zi înainte de cina de Crăciun, faceți inventarul obiectelor de care aveți nevoie pentru a servi o masă perfectă. Adunați farfuriile, tacâmurile, paharele, ceștile, șervetele și fața de masă, spălați-le și pregătiți-le, pentru a le avea la îndemână atunci când veți avea nevoie de ele.
10. În ziua cea mare, nu vă rămâne de făcut decât să respectați lista pas cu pas și să bifați fiecare element, pe măsură ce treceți la următorul. Dacă vă dați seama că ați uitat ceva, nu vă faceți griji: este foarte probabil să fiți singura persoană care observă respectivul detaliu, întrucât ceilalți vor fi prea ocupați să se simtă bine și să savureze delicioasele mâncăruri pe care le-ați gătit.