Prăjitură împăturită cu morcov și magiun



Prăjitură împăturită cu morcov și magiun
Prăjitură împăturită cu morcov și magiun

Este ușor de făcut, este gustoasă și puteți alege între aspectul rustic al plăcintei împăturite și cel elegant al prăjiturelelor cu foi. O putem folosi și în afara perioadelor de post, pentru că are un gust bogat și nimic nu va trăda faptul că este economică.
Avem nevoie de:
Un morcov mare sau doi medii, 150g zahăr, 150 ml ulei, 600g făină de grâu, un praf de copt, coaja rasă de la jumătate de portocală mică, o lingură oțet, o linguriță esență de rom sau vanilie, 6 linguri magiun de prune sau gem acrișor, 50-100g nucă măcinată, zahăr pudră pentru ornat
Preparare:
Curățăm și radem fin morcovii, îi amestecăm cu zahărul și lăsăm o oră să producă zeamă. Alegem miezul de nucă, să nu aibă coji sau părți deteriorate. Îl întindem în tigaie sau în tavă și îl rumenim ușor, apoi îl măcinăm și îl amestecăm cu magiunul. Gustăm și adăugăm zahăr dacă magiunul este prea acru. Crema trebuie să fie deasă, dar cu consistență de pastă tartinabilă. Cernem făina într-un vas împreună cu praful de copt. Punem morcovul ras, cu tot cu zeamă, într-o cană de 250ml. Completăm cu apă să umplem cana, turnăm amestecul peste făină și mai adăugăm jumătate de cană de apă. Turnăm uleiul și oțetul și aromele, apoi amestecăm aluatul și îl frământăm ușor. Trebuie să fie nelipicios și plăcut. Nu adăugăm făină dacă e mai moale. Îl lăsăm 15 minute învelit în folie, la temperatura camerei. Dacă vrem o prăjitură clasică cu foi, din aluat întindem 3 foi de 3-5mm grosime, de dimensiunea tăvii de 21×30 cm. Punem o foaie în tavă pe hârtie de copt, ungem cu jumătate din magiunul cu nucă, punem încă o foaie, ungem restul de magiun și deasupra punem ultima foaie. Apăsăm ușor cu palmele și punem totul la copt. Dacă nu vrem să ne complicăm cu multe foi, întindem tot aluatul într-un dreptunghi de 60×30, apoi ungem magiunul pe 2/3 din foaie, începând de pe latura mai scurtă. Întoarcem bucata de foaie liberă peste jumătate din cea unsă, apoi întoarcem și capătul uns peste bucata împăturită. Vom avea un fel de ruladă plată, în care sau format 3 foi și două straturi de cremă. Punem plăcinta în tava cu hârtie de copt și dăm la cuptor la foc mediu pentru 45-50 de minute, până trece testul scobitoarei. Nu trebuie să se rumenească tare deasupra! Când e gata, scoatem tava din cuptor, cernem uniform deasupra prăjiturii zahăr pudră și lăsăm totul să se răcească în tavă pentru minim 4 ore. Abia apoi se poate scoate și tăia. Nu încercăm să tăiem prăjitura mai repede, pentru că va avea un aspect cam inestetic. Este și mai gustoasă după 2-3 zile, când foile devin moi și aromele se îmbină perfect. (Iuliana Tiță)



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

7.000 de persoane s-au bucurat, timp de trei zile, de muzică și sporturi montane, la prima ediție a festivalului Obciniada de la Gura Humorului

Organizatorii festivalului au mulțumit tuturor celor care au sprijinit prima ediție a Obciniadei
Organizatorii festivalului au mulțumit tuturor celor care au sprijinit prima ediție a Obciniadei

7.000 de persoane s-au bucurat, timp de trei zile, de muzică și sporturi montane, la prima ediție a festivalului Obciniada de la Gura Humorului