Ideea de a posti poate să nu fie deloc atrăgătoare pentru mulți oameni, în ciuda faptului că este un instrument eficient pentru dezvoltarea creierului, ca și pentru întreținerea sănătății, în general. Cercetările demonstrează că multe dintre căile neuronale activate de reducerea numărului de calorii, care aduc sănătate și îmbunătățesc funcția creierului sunt activate și de post chiar dacă se postește o perioadă relativ scurtă de timp. De fapt, postul îi vorbește ADN-ului, indicându-le genelor să producă o gamă uluitoare de factori de creștere cerebrală. Postul nu doar activează mecanismul genetic pentru producerea de factori neurotrofici cerebrali ce au ca rol producția de noi neuroni, ci activează și proteinele Nrf2 responsabile cu producția unei vaste game de antioxidanți și enzime cu rol în detoxifiere. Astfel, prin post se amplifică procesele de detoxifiere, se reduce inflamația creierului și se crește producția de antioxidanți protectivi cerebrali.
Doctorul american Gabriel Cousens, autor al cărții „Alimentație conștientă” face următoarea afirmație în una din conferințele sale: „Remarc deseori la cei care postesc că li se îmbunătățește capacitatea de concentrare, că li se dezvoltă gândirea creativă, că le dispare depresia, le încetează insomniile și le scad anxietățile, că mintea le devine mai liniștită și că începe să le apară un sentiment natural de bucurie. Ipoteza mea este că, atunci când toxinele fizice sunt eliminate din celulele cerebrale, funcția minții-creier se îmbunătățește automat și considerabil, iar capacitățile spirituale se extind.”
Amplificarea capacităților spirituale la care se referă doctorul Cousens poate fi rezultatul creșterii numărului de mitocondrii și al îmbunătățirii funcțiilor creierului ca urmare a metabolismului cerebral. Această creștere duce la producerea energiei necesare alimentării activității în cortexul prefrontal.
Deoarece regiunea prefrontală a creierului este asociată cu procesul de ștergere a reacțiilor emoționale primitive, cercetătorii au ajuns la concluzia că prin post ne putem dezvolta noi rețele neuronale în regiunile superioare ale creierului și astfel ne putem inhiba stări de frică, teamă, panică, furie, agresivitate care își au originea într-o zonă a creierului denumită amigdală. Putem înțelege cu adevărat importanța postului din remarca doctorului Andrew Newberg: „Furia întrerupe funcționarea lobilor frontali și a zonei prefrontale. Nu numai că îți pierzi capacitatea de a fi rațional, dar îți pierzi și conștiența faptului că acționezi într-un mod irațional. Când lobii frontali sunt dezactivați, îți este imposibil să-l asculți pe celălalt, ca să nu mai vorbim de a simți empatie sau compasiune.”
În concluzie, beneficiile biologice ale postului sunt: reducerea producției de radicali liberi, creșterea capacității mitocondriale de a produce energie, creșterea numărului de mitocondrii, creșterea producției de factori neurotrofici cerebrali, diminuarea apoptozei sau distrugerii neuronale, activarea căii proteinelor Nrf2 care are ca efect reducerea inflamației cerebrale, intensificarea procesului de dezintoxicare și îmbunătățirea protecției antioxidante a creierului.
O mare parte din efectele pozitive ale postului, descoperite de către cercetători, nu sunt o noutate. Sfântul Simeon Noul Teolog spunea acum aproximativ 1000 de ani următoarele: „Într-adevăr, postul, acest doctor al sufletelor noastre are puterea, la unii, să reprime înfierbântările și zburdările trupului, la unii să domolească mânia, la alții să alunge somnul, la unii să stimuleze dorința pentru fapta bună, în altă parte să curățească mintea și să-l elibereze pe om de gândurile viclene, în altă parte să domesticească limba cea neîmblânzită și cu frica lui Dumnezeu să o împiedice și să nu o lase deloc să spună cuvinte fără folos și rele. Altora le acoperă în chip nevăzut ochii și nu-i lasă să se rotească încoace și încolo, ci face pe fiecare să ia aminte la sine însuși și-l învață să-și amintească păcatele și lipsurile sale.”
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com