Trai de fotbalist

Portarul Andrei Rohețki a început o viață nouă la Londra, departe de problemele din România



Andrei Rohetki, pe vremea când apăra poarta echipei sucevene
Andrei Rohetki, pe vremea când apăra poarta echipei sucevene

Andrei Rohețki este fără-ndoială cel mai bun portar sucevean al ultimului deceniu. A pus pentru prima dată mănușile de portar în mână la clubul Bucovina Suceava, însă perioada junioratului a efectuat-o la Pitești, la Școala de Fotbal a marelui Nicolae Dobrin. În 2004, la vârsta de 19 ani a revenit acasă, la nou înființata Cetatea Suceava, iar evoluțiile bune l-au propulsat ulterior între buturile unei echipe de Liga I, este vorba de Ceahlăul Piatra Neamț. După despărțirea de nemțeni a mai trecut pe la FC Botoșani și FCM Dorohoi, iar astă primăvară, în plin campionat, a șocat pe toată lumea când a părăsit lotul formației Rapid Suceava și a plecat în căutarea unui trai mai bun, în Anglia. „Am 30 de ani și o familie de întreținut, nu mai puteam să stau în România pe 2.000 de lei pe lună. După cum știți, viața de fotbalist e scurtă și în mod normal trebuie să strângi bani pentru mai târziu, ori mie nu-mi ajungeau de la o lună la alta. N-am renunțat însă fără regrete la meseria de fotbalist, pentru îmi plăcea ceea ce făceam, iar lumea mă recunoștea pe stradă. Mi-am dat însă seama la un moment dat că nu pot ajunge nicăieri dacă nu există și susținere financiară. Din păcate, totul merge din rău în mai rău în fotbalul românesc și e mizerie multă. Și ce-i mai mai frustrant, că mai există oameni cu serviciu stabil din România care ne invidiază pentru faptul că suntem fotbaliști și pentru viața pe care o ducem, când de fapt ar trebui să se întâmple invers. La cum decurg treburile la noi, nu trebuie să ne mire dacă în curând o să ne apropiem la nivel de performanțe de Andorra”, a declarat Andrei.
Așadar, sătul de neajunsurile vieții de fotbalist din țara noastră, Rohețki a plecat la Londra în luna aprilie a anului trecut. Spune că i-a fost greu să ia această decizie, în condițiile în care toată viața sa a fost legată de fotbal, iar în sinea sa existau la acel moment îndoieli majore. „A fost dificil la început și m-am temut că nu o să mă acomodez, mai ales că soția și fetița îmi rămăseseră în România. Acum, dacă stau să mă gândesc bine, a fost cea mai bună hotărâre pe care am luat-o în viața mea. Am tras tare și mi-am pus toate problemele la punct, așa că din luna noiembrie mi-am adus și familia lângă mine. Duc în prezent viața liniștită la care visam de atâta timp și mă simt un om împlinit. Nu-mi lipsește nimic și încă nu pot să realizez cum toată lumea din jurul meu poate fi atât de relaxată și fericită”, a mărturisit fostul fotbalist al Rapidului.
Este coleg de serviciu cu foștii săi coechipieri Gabi Șuleru și Paul Bosancu
La Londra, Andrei lucrează la o firmă de curierat, fiind coleg de serviciu cu doi buni prieteni, Gabriel Șuleru și Paul Bosancu, foști fotbaliști suceveni cu sute de meciuri la activ în eșaloanele doi și trei din România. „Am un serviciu foarte bun, care îmi permite să petrec mult timp alături de familie și să merg constant la fel de fel de evenimente sportive. Printre altele, am fost în tribune la Cupa Mondială de rugby și i-am încurajat din toată inima pe «stejari», am fost prezent, de asemenea, la meciul dintre West Ham United și Astra Giurgiu din preliminariile Europa League, dar și la confruntarea de pe Wembley, dintre Chelsea și Arsenal, din Supercupa Angliei”, a precizat Rohețki. Andrei a dezvăluit că este vecin în cartier cu Ovidiu Halip, cu care a fost coleg la Cetatea Suceava, dar și cu fratele mai mare al internaționalului român Mihai Roman, care l-a ajutat mult în perioada sa de început în Anglia.
Joacă fotbal în echipa comunității românești din Anglia
„Roiu” n-a putut însă se rupă definitiv de fotbal, mai ales că îndrăgește foarte mult acest sport și s-a învățat de mic să facă mișcare în aer liber. Continuă să joace la nivel de semi-amatori pentru cea mai cunoscută echipă de români din Anglia, intitulată sugestiv FC România, care activează în Liga a IX-a din Albion. Are drept coechipieri fotbaliști destul de cunoscuți din țara noastră, precum Paul Tincu, fost internațional de tineret care a jucat în Liga I pentru Poli Iași, Adrian Cososchi, ex Cetatea Suceava, Bogdan Ungureanu (SC Bacău, CF Brăila), sau Cosmin Sandu și Gabriel Ghinea de la ACS Berceni. Interesant este că FC România are în lot și doi stranieri, este vorba de un bulgar și de un columbian de culoare. „Avem echipă bună și suntem bine pregătiți pentru că ne antrenăm de trei ori pe săptămână. Suntem pe primul loc la finalul turului, obiectivul nostru fiind acela de a promova în eșalonul superior. În acest sezon am avut un parcurs lung și în Vase Cup, o competiție adresată echipelor mici, ajungând până în faza sferturilor. Întrecerea se bucură de o mare popularitate, finala disputându-se în fiecare an în templul fotbalului, pe stadionul Wembley. Adversarii de aici sunt mai agresivi, dar nouă ne convine acest lucru, pentru că avem alte calități. Echipa este susținută financiar de comunitatea românescă, fiind destui conaționali de-ai noștri care s-au realizat în Marea Britanie, însă avem drept sponsori și câteva firme autohtone. La meciurile noastre nu vin doar români, ci și mulți englezi, care au ajuns să ne aprecieze nu doar ca fotbaliști, ci și ca oameni”, a relatat goal-keeper-ul sucevean.
Interesant este că sucevenii care locuiesc în nordul Londrei și-au făcut o echipă de minifotbal, s-au înscris într-un campionat local și au meciuri în fiecare vineri după amiază. „Nu-mi vine să cred ce este aici. De multe ori am impresia că Anglia este o țară în care toată lumea joacă fotbal. Sunt sute de baze sportive și toate sunt ocupate indiferent de oră. Spre exemplu, la terenul unde jucăm noi se face rezervările în luna ianuarie pentru tot anul”, a precizat Rohețki.
A început cursurile unei școli de antrenori din Londra
Andrei spune că nu dorește să rămână la nesfârșit la acest loc de muncă, visul său fiind acela de a-și găsi pe viitor un job în fotbal. „Pentru că programul mi-a permis acest lucru, am început și cursurile unei școli de antrenori. La absolvire, voi avea echivalentul Licenței C din România, însă nu intenționez să mă opresc cu studiile aici. Ar fi extraordinar să mă întorc la un moment dat în fotbal, dar nu ca fotbalist de performanță, pentru că nu mai e posibil acest lucru, ci în antrenorat. Am luat deja contact cu această meserie, pentru că în perioada în care am activat la FCM Dorohoi și Rapid am lucrat individual cu mai mulți tineri portari de la o școală de fotbal din Suceava. Și mi-a plăcut ce-am făcut”, a mărturisit Rohețki.
În încheiere, Andrei a dorit să le transmită un mesaj fanilor formației Rapid Suceava. „Le cer să fie în continuare alături de echipă, chiar dacă situația la club nu este una roz. Poate rezultatele nu sunt tot timpul așa cum și-au dorit, dar ar trebui să încerce să-i înțeleagă și pe jucători. Când nu ai ce să pui pe masă de multe ori nu mai ești în stare să dai totul pe teren. Sper ca în cel mai scurt timp să se mai remedieze din probleme, astfel încât fotbaliștii să-și poate primi salariile și primele la timp”, a conchis Andrei Rohețki.


Andrei Rohețki și colegii săi de la FC România
Andrei Rohețki și colegii săi de la FC România
Dani Coman și Andrei Rohețki la meciul West Ham United - Astra Ploiești, din preliminariile Cupei UEFA
Dani Coman și Andrei Rohețki la meciul West Ham United - Astra Ploiești, din preliminariile Cupei UEFA
Andrei Rohetki, pe vremea când apăra poarta echipei sucevene
Andrei Rohetki, pe vremea când apăra poarta echipei sucevene


Recomandări

Mesopotamia, brand sucevean, a atins performanțe financiare remarcabile în 2024. Locația cu numărul 2 din Suceava va fi un flagship store amplasat în zona Areni

Mesopotamia, brand sucevean, a atins performanțe financiare remarcabile în 2024. Locația cu numărul 2 din Suceava va fi un flagship store amplasat în zona Areni
Mesopotamia, brand sucevean, a atins performanțe financiare remarcabile în 2024. Locația cu numărul 2 din Suceava va fi un flagship store amplasat în zona Areni

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului