Monitorizarea apelor reziduale pentru identificarea virusului poliomielitic sau a altor agenți patogeni responsabili de boli transmisibile se face săptămânal în județul Suceava, de către Direcția de Sănătate Publică. Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că săptămânal se recoltează probe de apă de la patru stații din județ, special pentru monitorizarea poliomielitei, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în toamna anului trecut, depistarea a două cazuri de boală în Ucraina. Trei dintre stațiile din care se recoltează probe de apă sunt în zona Rădăuți, iar una este în Suceava. Dr. Zorescu a precizat că au fost recuperați la vaccinare 299 de copii care până la 5 ani au avut, din varii motive (refuz sau neprezentare la timp), mai puțin de trei doze de vaccin antipoliomielitic. ”Insistăm pe localitățile cu acoperire vaccinală mică, dar în județ nu am avut grupuri compacte care să refuze vaccinarea. După trei doze, protecția pentru boală este de sută la sută. Acest vaccin nu ne-a lipsit niciodată și avem și acum doze suficiente”, a declarat dr. Zorescu. Vaccinarea copiilor se face la două, patru și 11 luni.
Ultimul caz de poliomielită înregistrat în județul Suceava a fost în anul 1999. Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, monitorizează cazurile de poliomielită, dar și cazurile de paralizie acută flască, suferință care poate fi produsă de infecția cu virus poliomielitic, dar până acum nu sunt nici un fel de indicații că acest virus ar circula în România.
În Ucraina, boala a apărut în iunie și iulie 2015, în Regiunea Transcarpatia, din sud-vestul Ucrainei, care se învecinează cu România, Ungaria, Slovacia și Polonia. Într-o declarație de presă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirmă că riscul răspândirii bolii în Ucraina este ridicat, dar amenințarea pentru România, Polonia, Ungaria și Slovacia este scăzută.
Conform informațiilor oficiale oferite de OMS, în Ucraina acoperirea vaccinală la poliomielită este de sub 15 la sută, adică 15 copii din 100 sunt acoperiți complet.
Cea mai gravă formă a bolii este paralizia poliomielitică
Poliomielita (paralizia infantilă) este cauzată de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie și invadează sistemul nervos central, putând determina paralizii flasce, uneori ireversibile, la nivelul membrelor, fiind o boală invalidantă.
Cu toate că în multe cazuri infecția este fără simptome sau produce doar forme ușoare, există și cazuri foarte grave, în care afectarea centrilor bulbari sau cerebrali poate determina paralizia mușchilor respiratori și deces. În unele cazuri simptomele sunt pseudo-gripale: febră, durere de gât, tulburări digestive, dureri de cap, dureri abdominale. Uneori pacientul acuză dureri la nivelul picioarelor. Cea mai gravă formă a bolii este paralizia poliomielitică. Durerile musculare sunt foarte intense, paralizia instalându-se în decursul primei săptămâni. Paralizia poate afecta unul sau ambele membre inferioare sau superioare, cât și musculatura toracelui. Vindecarea este mai mult sau mai puțin completă, în funcție de caz.
Poliomielita este o boală epidemică și contagioasă, afectând mai ales copiii sub vârsta de 5 ani, singura metodă de prevenire recomandată fiind vaccinarea antipoliomielitică.
Poliomielita a fost eradicată în proporție de 99%, potrivit OMS, până la reapariția virusului în Somalia, în 2013, an în care au fost raportate 223 de cazuri, față de 350.000 în anul 1988.
În 2013, cazuri de poliomielită mai existau doar în trei țări — Afganistan, Nigeria și Pakistan, comparativ cu peste 125 de țări în 1988.