Efectul scăderii TVA la pâine va fi analizat de Guvern după 6-9 luni de la introducerea măsurii, la acest moment o evaluare a acestui efect fiind prematură, a declarat premierul Victor Ponta.
El a răspuns astfel întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că, potrivit analizei Consiliului Concurenței, reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu circa 6% a prețului de vânzare a pâinii la raft.
„Tot e bine, tot e bine, dacă creștea (prețul-n.r.), ce ne făceam ? Mă criticați atunci pe mine că a crescut. O să vedem cât de mult a scăzut prețul, important e că este o scădere și, evident, în discuția pe care am avut-o și cu cei de la FMI, o analiză serioasă se poate face după 6-9 luni. Într-o lună e un pic prematur să simți efectele. Faptul că marii retaileri au aplicat scăderea, marii producători de asemenea, și că există o scădere este un lucru bun. După 6-9 luni o să facem o analiză și eu personal susțin că trebuie să fie un proiect de succes pe care putem să îl extindem și la alte produse alimentare”, a spus Ponta.
Premierul a adăugat că, dacă profitul producătorilor este mai mare prin reducerea TVA, și încasările din impozitul aplicat pe profit vor fi mai mari.
Reducerea TVA la 9% pentru panificație a avut ca efect scăderea cu circa 6% a prețului de vânzare a pâinii la raft, jumătate din diferența de preț rezultată la un TVA de 24%, astfel că încasările la producători și în zona de retail au crescut, reiese din datele Consiliului Concurenței.
„Idealul (reducerea prețului la pâine după reducerea TVA de la 24% la 9%, n.r.) ar fi fost de 12%. Ceea ce vedem este o reducere undeva pe la jumătate sau un pic peste jumătate, ceea ce înseamnă că o parte din reducere se duce la consumator, o parte se duce la agentul economic. Este cam ceea ce ne așteptam să fie din punct de vedere economic. Astfel, o parte din șocul pozitiv se duce la consumator, o parte se duce la producător”, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX Bodgan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Instituția de concurență a urmărit evoluția prețului la pâine în prima săptămână după reducerea TVA de la 24% la 9%, de la 1 septembrie.
„La prima vedere lucrurile sunt cam cum ne așteptam. Avem regiuni unde reducerea de 12% se duce total în preț, adică la consumatori, dar trebuie să continuăm analiza pe marile magazine, pe micile magazine. Semnalele sunt destul de bune. Este un semn bun că piața funcționează, că nu ne-am trezit în situația de care ne era frică, că nu scad prețurile deloc. Este bine că vedem un comportament cam cum spune teoria economică”, a adăugat Chirițoiu.
Întrebat dacă în aceste condiții s-ar impune reducerea TVA și la alte categorii de alimente, el a arătat că aceasta este decizia Guvernului, în funcție de resursele financiare.
Premierul Victor Ponta a anunțat la câteva zile de la data intrării în vigoare a măsurii privind reducerea TVA în panificație că circa 75-80% dintre companiile de panificație au redus prețul pâinii, cu 15%, micii producători în general au menținut prețurile, iar zece firme au scumpit produsele.
El i-a cerut totodată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să anunțe public ce firme au crescut prețurile.
La sfârșitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creșterea tot din septembrie a accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux.