Sub mottoul „Bucovina – Memorie și identitate”, la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc va avea loc joi, 27 februarie 2025, la ora 16:00, conferința „Poetul Grigore Vieru – o lumină a românismului”.
Invitații serii culturale sunt: profesor Paraschiva Abutnăriței, poet, eseist, monograf și publicist, care l-a cunoscut, îndeaproape, pe marele poet și care va susține conferința; Armin Ivan – cantautor folk, va oferi publicului un insert muzical. Proiectul cultural este coordonat de bibliotecara Luminița Ignea. Intrarea este liberă.
Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935, d. 18 ianuarie 2009), a fost un poet român, ales membru corespondent al Academiei Române. S-a născut și a activat în Republica Moldova, devenind un simbol al valorilor și unității românești, fiind strâns legat de ambele maluri ale Prutului. „Tematica lui Grigore Vieru este aparent simplă, dar foarte profundă – a scris poezii despre mamă, natură, sat, poezii cu caracter social, abordând de asemenea valorile și tradițiile românești. A ținut să sensibilizeze caracterul cititorului, încercând să facă omul mai bun și mai spiritual. A adus un aport considerabil la dezvoltarea limbii române și grafiei latine. Personalitatea lui va rămâne veșnic în memoria și sufletul nostru”, spun specialiștii care l-au cunoscut și i-au citit opera.
Scriitorul Nicolae Dabija explica la un moment dat: „Pentru ce a fost iubit Grigore Vieru? Pentru talent, curaj, dârzenie, omenie, demnitate, credință, bunătate, curățenie, verticalitate. Pentru ce a fost urât Grigore Vieru? Pentru talent, curaj, dârzenie, omenie, demnitate, credință, bunătate, curățenie, verticalitate. Exact aceleași calități, unii le considerau defecte. Și viceversa.”
Bucovina - Memorie și identitate
„Poetul Grigore Vieru – o lumină a românismului”, conferință la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc
