Din ce în ce mai multe persoane consideră mâncarea organică drept o opțiune viabilă și acest lucru nu este de mirare dacă luăm în considerare rapoartele mondiale privind efectul negativ al alimentelor modificate genetic și al substanțelor chimice din alimente.
În general, atunci când vorbim despre alimente organice ne referim în primul rând la agricultura organică. Aceasta este un proces de producție de alimente vegetale și animale fără utilizarea în exces a substanțelor chimice. Agricultura organică se concentrează pe cultivarea unor specii și soiuri variate pe soluri fertile cu scopul de a menține condiții sănătoase pentru creșterea alimentelor, acestea având mai multe substanțe nutritive și mai puține chimicale decât alimentele din comerț. În plus, agricultura organică interzice cultivarea alimentelor modificate genetic – o problemă controversată printre crescătorii comerciali. Animalele crescute conform principiilor agriculturii organice au la dispoziție spațiul necesar și sunt hrănite sănătos, fără să fie îndopate cu furaje și alte substanțe chimice.
Așa cum spuneam, alimentele organice sunt cele cultivate fără ajutorul substanțelor chimice toxice, al pesticidelor și al îngrășămintelor. Legumele și fructele organice sunt cât se poate de naturale, sunt sigure și de obicei mai gustoase. Cel mai important însă este faptul că aceste alimente aduc numeroase beneficii pentru sănătate.
Multe studii au demonstrat că alimentele organice sunt foarte nutritive și au un conținut mai mare de vitamine și minerale decât cele crescute în mare parte pe căi artificiale. Printre aceste substanțe benefice se numără vitamina C, magneziul, calciul și fierul de care organismul uman are nevoie. În plus, alimentele organice conțin cantități mari de antioxidanți, care au capacitatea de a reduce riscul de apariție a cancerului.
Prețul, singurul dezavantaj
Dacă vă întrebați cumva de ce piețele nu sunt invadate de produsele de origine organică, răspunsul este că procesul de producție a acestora este mai costisitor. Cererea este mai mare decât oferta în acest domeniu și, prin urmare, se estimează că, dacă doriți să mâncați alimente 100% organice, veți plăti cu 20 la sută mai mult decât pentru produsele non-organice.
România, o țară de perspectivă
Printre produsele ce intră în categoria „alimente organice” se numără legumele, fructele, carnea, mezelurile, laptele și produsele lactate, dar și pâinea, ouăle și sucurile. Specialiștii europeni afirmă că România dispune de un potențial considerabil pentru producția de alimente organice datorită climei favorabile și forței de muncă ieftine. Totuși, produsele românești de acest fel sunt puține, pentru că agricultorii reușesc greu să obțină certificarea europeană. De aceea, majoritatea alimentelor ecologice existente pe piața din România sunt importate din țări precum Ungaria, Austria sau Germania.
Prețuri pentru produsele organice
- O pâine ecologică congelată, importată din Ungaria și coaptă în țară costă 4,99 lei
- Un kilogram de zahăr – 5,99 lei
- Un kilogram de făină – 5 lei
- Un litru de lapte de vacă – 4,99 lei
- Un kilogram de roșii – 10,99 lei
- Un litru de suc ecologic – 8,99 lei
- Un kilogram de portocale – 7,99 lei