Plăcintă cu spanac (de post)



Plăcintă cu spanac. Foto: facebook.com/BucovinaGustoasa
Plăcintă cu spanac. Foto: facebook.com/BucovinaGustoasa

Preparatul este rapid și simplu, dar foarte gustos. Este indicată servirea lui cât este călduț, pentru a se menține crocant și plăcut.
Avem nevoie de:
Un pachet foi de plăcintă simple, 200 g margarină cu 80 la sută grăsime, 1 kg spanac, 2 cepe, 2-4 căței de usturoi, 3 linguri de ulei, 2 linguri cu vârf făină de grâu, 2-3 linguri pesmet, sare și piper după gust
Preparare:
Spălăm bine spanacul în 2-3 ape, îl scurgem și îl dăm într-un clocot în apă cu puțină lămâie sau oțet ( ca să păstreze culoarea). Îl scurgem foarte bine în strecurătoare și chiar îl presăm ușor cu palma ca să fie stors. După răcire îl tocăm grosier și scurgem orice urmă de apă. Între timp curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm fin, apoi le călim la foc mic cu uleiul, sare și piper. Trebuie să fie bine călite, dar să nu se rumenească. Când sunt gata presărăm făina și mai călim totul împreună 2 minute, apoi ”stingem” cu spanacul tocat, amestecăm bine și dăm deoparte. Încingem cuptorul la 220 grade. Topim margarina, care trebuie să fie perfect lichidă. Desfacem cu grijă pachetul de foi și împărțim în 2 numărul de foi, cu aproximație, apoi luăm la îndemână o tavă, ungem bine tava cu o pensulă cu margarină și punem prima foaie în tavă. O ungem din belșug cu margarină, punem altă foaie deasupra, ungem din nou și continuăm până am pus jumătate din foi. Pe ultima foaie din jumătatea de pachet presărăm pesmet și întindem cu grijă umplutura de spanac. Deasupra punem din nou o foaie, o presăm ușor cu palma ca să se lipească de spanac, ungem cu margarină din belșug, apoi continuăm să punem câte o foaie și să ungem până am epuizat pachetul de foi. Deasupra turnăm restul de margarină rămasă și putem presăra puțin piper sau paprika sau chiar susan pentru aspect. Dăm tava la copt și reducem temperatura cuptorului după 15 minute. Lăsăm plăcinta la cuptor până ce a devenit rumenă și crocantă. Este o plăcintă de post foarte simplă, dar e savuroasă. O consumăm în aceeași zi, preferabil călduță. Nu este la fel de gustoasă reîncălzită!



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)