Pizza pe gustul tuturor



Termenul „pizza” acoperă un teritoriu mai mare decât v-ați putea închipui. Dacă vreți să știți totul despre ea, atunci trebuie să aflați detaliile referitoare la acest preparat atât de popular, inclusiv numele inventatorului acestui fel de mâncare și diferitele feluri de pizza.
Așa cum este de așteptat, nu putem începe să vorbim despre pizza fără să menționăm originea acestui preparat. Avem a mulțumi pentru pizza din zilele noastre oricărei civilizații care a avut ideea de a întinde o cocă de pâine și de a o coace pe pietre fierbinți sau în cuptoare improvizate. Fără îndoială, pâinea gen lipie este precursoarea blatului de pizza din zilele noastre.
Cu toate acestea, inventarea pizzei este atribuită locuitorilor din Napoli, Italia, cei care coceau blaturi de pizza, peste care puneau roșii, ulei, ierburi aromate italiene. Această variantă rudimentară de pizza era mâncarea tradițională a țăranilor napoletani.
Dacă ar fi să numim o persoană care a inventat acest fel de mâncare, putem spune, fără să greșim, că aceasta este Rafaelle Esposito, din Napoli. El a fost cel care a modificat rețeta tradițională de pizza și a creat trei feluri diferite, adăugând brânză mozzarella la ingredientele folosite inițial.
Feluri de pizza
Înainte de a prepara o pizza delicioasă, trebuie să vă hotărâți ce doriți să mâncați, pentru că fiecare tip are alte caracteristici și, prin urmare, necesită blaturi și toppinguri diferite, dar și altă metodă de preparare.
Puteți alege între pizza tradițională italiană și stilul american, acesta fiind și el împărțit în alte trei categorii: pizza ca la New York, pizza ca în California sau pizza ca în Chicago.
Pizza de inspirație italiană este, în general, săracă în grăsimi, dar, dacă adăugați brânză în compoziție, atunci conținutul de grăsimi crește. Există mai multe feluri de pizza italiană, însă cele mai populare rămân tot cele din Napoli, și anume Marinara și Margherita. La fel de bine se pot prepara însă combinații între cele două stiluri. În plus, pizza italiană autentică trebuie coaptă la foc de lemne sau în cuptoare de piatră care funcționează cu cărbuni.
Ca în America
Dacă decideți să adoptați stilul american, mai puțin tradițional, dar la fel de gustos, puteți încerca „pizza ca la New York”. Principalul ingredient al acestui preparat este brânza mozzarella proaspătă. Puteți adăuga usturoi, alte feluri de brânză, anșoa, creveți și altele, după preferințe. În compoziția blatului pentru pizza new-yorkeză intră, în mod tradițional, făină cu conținut mare de gluten. Prin urmare, blatul va fi ferm, subțire și moale.
„Pizza ca în California” este, în general, preferata pretențioșilor, întrucât este bogată în ingrediente „speciale”, pe placul gurmanzilor, și care permit combinații variate sau neobișnuite. În acest caz, blatul este ușor, destul de gros, dar crocant. Nu există limite în alegerea ingredientelor, însă, în general, pizza californiană experimentează încontinuu, putând fi preparată cu orice fel de carne, cu fructe de mare, cu ingrediente folosite doar pentru micul dejun sau cu legume.
În schimb, „pizza ca la Chicago” este foarte bogată în ingrediente și foarte groasă, fiind caracterizată prin marginile ridicate. În general, pizza ce provine din Chicago conține foarte multă carne, unele variante fiind umplute cu mai multe straturi de brânză și carne și nu poate fi mâncată decât cu cuțitul și cu furculița.