Picnicul, masa servită în natură



Odată cu venirea primăverii și cu încălzirea vremii, cu toții ne-am dori să ieșim la iarbă verde măcar o dată pe săptămână.
Un picnic la iarbă verde este cea mai la îndemână soluție, iar o masă în aer liber este una dintre activitățile cel mai ușor de organizat.
În viața agitată pe care o ducem cu toții, se pare că avem din ce în ce mai puțin timp pentru a planifica și organiza o masă la iarbă verde. Principala piedică pe care o întâmpinăm pare să fie găsirea unor idei originale și practice pentru un picnic reușit, însă cu un pic de efort și dorință de a uita puțin de rutină, ne putem bucura de o escapadă plăcută în mijlocul naturii.
Partea cea mai bună a unui picnic este faptul că această activitate nu este presantă. Când mergem la iarbă verde nu există o singură gazdă, ci fiecare participant poate juca acest rol. În plus, felurile de mâncare nu trebuie servite „la timp” sau într-un aranjament sofisticat – ceea ce se potrivește cu atmosfera degajată în care trebuie să se desfășoare un picnic. Mâncarea servită la o masă la iarbă verde nu necesită preparare laborioasă și atentă. Dimpotrivă, totul trebuie făcut cât mai simplu și fără prea mult efort.
Primul lucru la care trebuie să vă gândiți atunci când organizați un picnic este felul în care veți ambala și transporta mâncarea.
Alimentele trebuie să fie păstrate proaspete și nealterate și, foarte important, nu trebuie să se amestece. Vestea bună este că mâncarea nu trebuie în nici un caz să fie sofisticată, cu multe sosuri și garnituri complicate, ci cât se poate de simplă și ușor de transportat.
Sanvișurile, mâncarea de bază
Pentru că sunt extrem de ușor de pregătit și servit, sanvișurile reprezintă felurile de mâncare de bază ale oricărei mese la iarbă verde. Pentru prepararea acestora optați pentru baghetele franțuzești, nu utilizați franzela obișnuită. Tăiați baghetele pe lung, ungeți fiecare parte cu unt, apoi așezați șuncă, salam sau orice alt fel de mezeluri care vă sunt pe plac. Puneți și felii de cașcaval sau brânză, dar nu uitați nici de legume. Pentru sanvișuri, recomandate sunt frunzele de salată. Acestea le vor conferi un gust special și, în plus, nici nu vor înmuia pâinea. Înveliți baghetele astfel preparate în folie de plastic și țineți-le la frigider câteva zeci de minute înainte de a pleca. Odată ajunși la „locul faptei”, tăiați baghetele în felii și serviți-le participanților la picnic. Dacă doriți ca sanvișurile să fie și mai gustoase, puteți lua la picnic și maioneză – fie deja preparată, achiziționată din comerț, fie una pe care o pregătiți în casă, după gustul dumneavoastră.
Felul doi, pulpe de pui prăjite
Nu toată lumea este amatoare de sanvișuri, așa că va trebui să le oferiți participanților la picnic și puțină varietate. De aceea, în meniul pentru masa la iarbă verde puteți include și copane de pui. Dacă vreți ca picnicul să rămână simplu și să nu mai stați să pregătiți mâncarea acolo, puteți prăji carnea de pui cu o seară înainte, iar în ziua picnicului nu veți avea altceva de făcut decât să puneți carnea în caserole ușor de transportat.
Dacă în timpul picnicului intenționați să faceți și grătar, nu va fi nevoie de pregătirea prealabilă a cărnii.
Carnea de pui (prăjită sau friptă pe grătar) se poate servi alături de o garnitură nepretențioasă, pe care va trebui să o pregătiți cu o seară înainte. Fierbeți cartofii întregi, tăiați-i cubulețe, apoi amestecați-i cu morcovi tăiați rondele, ceapă verde, măsline, roșii – o salată simplă, pe care o puteți asezona după pofta inimii.
Nu uitați nici de desert
Cum de la nici o masă nu trebuie să lipsească desertul, nici la picnic nu neglijați acest fel de mâncare atât de important.
Prăjiturile sau înghețata sunt destul de pretențioase, în sensul că necesită preparare prealabilă și trebuie păstrate și transportate cu mare atenție.
În locul acestora, optați pentru fructe proaspete de orice fel sau, pentru un desert „special”, alegeți fructe de pădure, pe care să le serviți ornate cu frișcă.