Drepturile omului sunt protejate de Constituție, de legile țării și de prevederile de drept internațional, iar poliției îi revine îndatorirea de a impune respectarea legilor care protejează aceste drepturi. Cadrul legislativ care definește activitatea desfășurată de polițiștii suceveni promovează respectarea drepturilor fundamentale ale omului, a drepturilor sale civile, politice și sociale, precum și a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în acord cu normele și obligațiile internaționale asumate de statul român.
Inspectoratul de Poliție Județean Suceava este preocupat de abordarea problematicii drepturilor într-o manieră democratică și europeană. În perioada 7-16 decembrie, polițiștii de prevenire din cadrul IPJ Suceava au avut activități de informare a tinerilor cu privire la drepturile pe care le au și pentru prezentarea unor aspecte legislative privind drepturile și obligațiile cetățenilor într-un stat democratic. Peste o mie de copii din întreg județul au aflat de la polițiști ce înseamnă drepturile omului și cum trebuie respectate aceste drepturi. Dreptul la viață, la libertate, la liberă opinie, dreptul la educație sunt câteva dintre cele care au fost dezvoltate de copii în cadrul unor prezentări sau concursuri tematice interactive.
Copiii au înțeles că drepturile omului sunt drepturi fundamentale garantate persoanelor în cadrul legislației naționale și internaționale. Ele cuprind drepturi și libertăți civile, politice, sociale, economice și culturale bazate pe noțiunea de valoare și demnitate umană. Pe 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, polițiștii de prevenire împreună cu Brian Douglas, președintele SOS – Stamp Out Slavery („Eliminarea sclaviei”), au organizat cu 50 de copii din Ciocănești un concurs de desene care să surprindă diferite concepte privind drepturile omului. Copiii au realizat lucrări inedite, cei mai buni fiind premiați cu ghiozdane echipate pentru școală și diplome.