Datoriile imense care sunt de recuperat de la populație pentru cheltuielile comune de întreținere au dus la luarea unor măsuri neobișnuite, la nivelul a numeroase asociații de locatari din Suceava.
De săptămâna trecută, echipe mixte, de salariați ai Termica și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, vor bate la ușile rău-platnicilor, pentru a-i determina să achite datoriile la întreținere, care, în cazul unora, au trecut de mult de sute de milioane de lei vechi.
„Până acum avem formate 27 de echipe, din care fac parte 30 de salariați ai Termica, care, împreună cu reprezentanții asociațiilor de proprietari, merg acasă la rău-platnici, pentru a le prezenta riscurile la care se expun în urma acumulării acestor datorii, dar și răul pe care îl fac celor din același bloc cu ei, care, nevinovați, ajung să fie debranșați de la apă caldă și căldură”, a declarat directorul Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu.
Conform graficului de lucru al celor 27 de echipe, până la Paște, acestea ar urma să ajungă să discute cu cel puțin 750 de familii rău-platnice, dar conform experiențelor de anul trecut, șansele să vorbească cu o parte din ei sunt foarte mici, pentru că unii pur și simplu refuză să le deschidă ușa, deși sunt acasă.
Din cele peste 750 de cazuri grave de rău-platnici, selectate din cadrul mai multor asociații de proprietari, cele mai multe, peste 300, sunt din cartierul Obcini, în cadrul Asociației 23+27.
Termica Suceava are de recuperat de la populație aproape 21 de milioane de lei (210 miliarde de lei vechi), în contul energiei termice consumate pentru căldură și apă caldă, dar nemulțumiri mari există și la furnizorul de servicii de apă potabilă și canalizare, ACET, ale cărui datorii de recuperat de la populație au ajuns la 4,5 milioane de lei (45 de miliarde de lei vechi).
Alte echipe mixte care să bată la ușile rău-platnicilor vor fi alcătuite dacă există disponibilitate în acest sens din partea asociațiilor de proprietari în care recuperarea cheltuielilor de întreținere reprezintă mereu o problemă stringentă.