Peste 68% dintre români consideră important ca produsele alimentare cumpărate să nu conțină aditivi, în timp ce 74% dintre ei sunt preocupați de dietă și de propria greutate, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent, remis MEDIAFAX.
O simplă căutare pe internet folosind cuvântul cheie „dietă” generează aproape 90.000.000 de rezultate în 0,20 secunde. Mediatizarea unor rețete de succes privind alimentația echilibrată și dietele recomandate pentru scăderea rapidă în greutate și vizibilitatea unor personalități publice a căror siluetă sugerează perfecțiunea au fundamentat o preocupare crescândă a românilor față de greutatea ideală.
Studiul arată că șapte din zece români citesc etichetele atunci când cumpără un produs nou lansat pentru piață. Printre informațiile verificate pe etichetă pe primul loc se află numărul de calorii, urmat de aportul nutritiv, dar și beneficiile pentru sănătate.
Mai mult de jumătate din românii intervievați sunt foarte preocupați de existența aditivilor alimentari în produsele existente la rafturi. La nivelul populației studiate nu este clară distincția între aditivii naturali, fără efecte negative asupra sănătății, și cei artificiali, nerecomandați pentru o alimentație echilibrată. În consecință, 3 din 10 persoane din mediul urban sunt de părere că toate E-urile dăunează grav sănătății, în timp ce 4 din 10 orășeni înțeleg că există aditivi alimentari fără efecte negative asupra sănătății.
Persoanele din mediul urban dezaprobă adăugarea aditivilor pentru culoare sau aromă mai plăcute, ori pentru a menține prospețimea produsului, dar tind să fie mai indulgente cu aditivii care pot reduce numărul de bacterii dăunătoare din alimente. Astfel, 50% dintre respondenți spun că aditivii folosiți pentru a reduce numărul de bacterii dăunătoare din anumite produse constituie un lucru bun, în timp ce aproximativ trei sferturi resping includerea aditivilor pentru un aspect mai plăcut (78%) și pentru potențarea aromei (74%).
Studiul a fost realizat de EXACTCC pentru Scandia Sibiu, marja de eroare fiind de +/-4,6%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat cu ocazia lansării de către Scandia Sibiu a unor rețete de pateuri fără E-uri și alți aditivi. În ceea ce privește metoda de conservare, aceasta este una tradițională, procedeul de sterilizare fiind fierberea în abur a recipientului ermetic închis, o metodă folosită în gospodăriile românilor pentru conserve de toamnă.
Studiu
Peste 68% dintre români consideră important ca produsele alimentare să nu conțină aditivi
