Evaluare

Peste 300 de elevi au spus „pas” primei probe a simulării de la clasa a VIII-a



Peste 300 de elevi au spus „pas” primei probe a simulării de la clasa a VIII-a
Peste 300 de elevi au spus „pas” primei probe a simulării de la clasa a VIII-a

Săptămână de foc pentru elevii claselor a VIII-a, care susțin în aceste zile probele de simulare ale evaluării naționale.
Prima testare a fost cea la limba și literatura română, de luni, 17 martie.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, au absentat 311 de elevi din cei 6.919 înscriși pentru această probă.
6.608 de viitori liceeni au susținut testarea.
Proba a avut o durată de două ore, timp în care elevii au avut de rezolvat subiecte structurate pe două mari cerințe, fiecare cu mai multe subpuncte.
La primul subiect, adolescenții au primit două texte suport, la prima vedere, poezia „Trezire”, de Lucian Blaga, și un pasaj din articolul jurnalistei Cristina Ștefan, ”Rezistența prin apicultură”, publicat în Dilema veche. Pe baza acestora, elevii au avut de răspuns la mai multe cerințe. Primii itemi au fost de tip grilă, în care elevii trebuiau să încercuiască litera corespunzătoare răspunsului corect. O altă cerință le cerea elevilor să prezinte, în minim 30 cuvinte, un element de conținut comun celor două texte, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
În cadrul altei cerințe elevii au fost întrebați dacă, odată ce au făcut o alegere, este bine să își păstreze opțiunea, indiferent de situație.
La un alt punct, cerința solicita elevilor să asocieze poezia „Trezire”, de Lucian Blaga, cu un alt text (studiat la clasă sau citit) și să prezinte o valoare comună acestora.
La al doilea subiect, care este notat cu 2 puncte, elevilor li s-a cerut să prezinte, în minim 150 de cuvinte, mesajul poeziei/ o semnificație a poeziei „Trezire”, de Lucian Blaga.
Marți, 18 martie, se desfășoară proba la matematică.
Rezultatele vor fi publicate pe 31 martie.

  • După ce finalizează subiectul, elevilor li se scanează lucrarea

Corectarea lucrărilor de la simularea evaluării naționale este digitalizată.
După predarea lucrărilor de către elevi, în prezența acestora, profesoriiasistenți au scanat lucrările și le-au încărcat în platforma destinată evaluării digitalizate a evaluării naționale.
Rezultatele obținute de elevi la simularea națională sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/părintelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.



Recomandări

298 de elevi suceveni au lipsit de la examenul la matematică, la evaluarea națională

A doua probă a evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a, examenul la matematică, a avut loc în județul Suceava în 160 de centre de examen
A doua probă a evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a, examenul la matematică, a avut loc în județul Suceava în 160 de centre de examen