Fiecare om se naște cu anumite caracteristici temperamentale și de personalitate. Acestea pot influența modul în care se formează caracterul, de aceea este important să fie cunoscute și abordate corespunzător în educație.
Informațiile privind tipurile de personalitate ne ajută să ne înțelegem pe noi, pe ceilalți și să găsim metodele potrivite de a trăi în armonie unii cu alții.
După Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), instrument psihometric dezvoltat în urma teoriilor lui Carl Gustav Jung, există opt tipuri de personalitate observate la copii:
Copilul extrovertit gânditor interacționează bine cu oamenii, adoră provocările și caută permanent să fie în control. Este matur în gândire și atitudine, organizat, ambițios și competitiv. Îi place să atragă atenția și să fie lăudat. Energia lui nelimitată trebuie canalizată pentru a nu degenera în agresiune. Nu prea știe că înseamnă compasiunea, de aceea trebuie educată atent.
Copilul introvertit gânditor învață cu ușurință lucruri noi, scoate informații din orice, analizează permanent ceva și rezolvă probleme complexe. Se implică individual și independent, fiind singuratic și puțin comunicativ (nu dorește nici să dea explicații, nici să i se spună ce să facă). Are mare capacitate de concentrare, rezistență la efort susținut, dar reacționează emoțional în fața stresului. Nu-i plac termenele limită și nici expunerile publice.
Copilul extrovertit sensibil are un talent înnăscut de a socializa și de a se face plăcut. Are permanent energie, dar și entuziasm, este sensibil, dar și foarte curios. Este atras de aventură și rezolvă adesea lucrurile în moduri neconvenționale deoarece nu se prea supune regulilor și restricțiilor. Este destul de impulsiv și gălăgios, iubește distracția și se simte bine când este în centrul atenției.
Copilul introvertit sensibil adoră regulile și obiectivele clare. Îi place să lucreze independent, organizat, logic, în ritm propriu. Dispune de mare capacitate de concentrare și este consecvent pentru a finaliza ce începe pentru a-și atinge scopul. Cu toate acestea este rezervat în situații noi, nu-i place să își asume riscuri, să experimenteze. Lucrează bine alături de alții când există un scop comun, dar fără a dori să fie remarcat sau expus public.
Copilul extrovertit emoțional este extrem de sensibil la critică și în situațiile de conflict. Este prietenos, dar are nevoie să simtă siguranța că este plăcut, acceptat și apreciat. Abordează o arie largă de activități, dar este mai eficient în medii care presupun ordine și logică. Reacționează mai bine în față cooperării decât a competiției și este capabil de eforturi susținute pentru a atinge ceea ce-și propune.
Copilul introvertit emoțional are de obicei înclinații artistice. Este perfecționist, are multă răbdare, face lucrurile în ritm propriu, destul de încet. Fiind foarte sensibil este întotdeauna gata să ajute pe cei ce au nevoie. Evită conflictele și se poziționează ca pacifist. Poate acumula emoții negative, de aceea trebuie învățat să se exteriorizeze. Se descurcă bine în grupuri mici și cooperante și reacționează mai bine la recompensă decât la pedeapsă.
Copilul extrovertit intuitiv este înzestrat cu imaginație și curiozitate nestăpânită. Are idei, energie, își ocupă permanent timpul, iubește provocările. Îi place să fie în centrul atenției și adoră pozițiile de conducere. Nu iubește regulile, poate fi ușor distras de la ceea ce face și renunță cu destulă ușurință la ceva înainte de finalizare pentru a demara altă activitate.
Copilul introvertit intuitiv se conduce după valori și este orientat spre servicii. Preocuparea lui majoră este să găsească modurile optime de rezolvare a problemelor (atât ale lui cât și ale altora). Mulți se orientează profesional spre cariere în care să lucreze cu oameni și să-i ajute. Sunt serioși în ceea ce fac, iubesc lectura, caută permanent surse de informație în domeniul de care se ocupă și tind spre perfecționism.
www.problemele-copilului-meu.ro