Pericol de îmbolnăvire în bucătărie



Dezinfectați frecvent obiectele de bucătărie. Foto: ALAMY
Dezinfectați frecvent obiectele de bucătărie. Foto: ALAMY

Bucătăria poate fi un loc mai periculos decât v-ați putea închipui.
Potrivit unui studiu efectuat recent de Consiliul Global pentru Igienă, chiuveta și robinetul din bucătărie pot fi o sursă reală de infecție dacă treceți cu vederea să le dezinfectați.
Rezultatele studiului, efectuat în șapte țări, printre care și Statele Unite, Marea Britanie, Arabia Saudită și India, au dat peste cap convingerile oamenilor în ceea ce privește riscul apariției infecțiilor în casă, întrucât au relevat faptul că obiectele de bucătărie folosite în mod obișnuit, precum prosoapele sau robinetul, prezintă un nivel foarte ridicat de contaminare bacteriană.
Deși zece la sută dintre indieni cred că și în propria casă există riscul de îmbolnăvire, cei mai mulți dintre respondenți sunt de părere că riscul cel mai mare de îmbolnăvire există în zona toaletei, în timp ce doar șase la sută dau crezare „zvonului” că în bucătărie ar exista microbi.
Același studiu a scos la iveală faptul că indienii nu prea se spală pe mâini: potrivit sondajului, 18 la sută dintre locuitorii Indiei nu se spală pe mâini înainte de a mânca. „Rezultatele obținute arată că publicul ignoră faptul că germenii se pot transmite prin intermediul oricărei suprafețe, chiar și acasă, și că, prin urmare, și aici trebuie adoptate anumite obiceiuri igienice”, au explicat oamenii de știință.
Echipa de cercetători a luat mostre de pe diverse suprafețe din locuințe, inclusiv de pe robinete, de pe blatul de bucătărie, de pe chiuvete, prosoape și frigidere. Testele microbiologice au scos la iveală faptul că în toate domiciliile analizate existau prosoape de bucătărie contaminate și că peste 79 la sută dintre robinetele, chiuvetele și frigiderele testate prezentau niveluri mari de contaminare bacteriană.