Pensiunile din Sucevița la care au fost cazați cei 20 de turiști cu toxiinfecție alimentară au fost închise. Măsura a fost luată ieri, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a dispus suspendarea activității pentru o perioadă de șase luni. Pensiunile nu mai au voie să funcționeze din cauză că apa pe care o utilizează nu este potabilă, a arătat ieri dr. Ludovic Abiței, directorul DSP Suceava.
El a explicat că, potrivit legislației în domeniu, decizia de închidere se aplică pentru o durată de șase luni, timp în care administratorii pensiunilor trebuie să dezinfecteze sursa proprie de alimentare cu apă, un puț forat și o fântână din curte, și să monitorizeze periodic, prin analize de laborator, calitatea apei.
„Apa care alimentează cele două pensiuni este contaminată cu bacili coliformi ce pot provoca boli infecțioase. Faptul că apa este necorespunzătoare din punct de vedere bacteriologic este mai grav decât un borș stricat, pentru că apa este folosită inclusiv la prepararea hranei și este consumată de cei mai mulți dintre turiști”, a spus dr. Ludovic Abiței.
Cauza toxiinfecției alimentare, încă necunoscută
El a precizat că până în prezent nu s-a reușit identificarea agentului cauzator al toxiinfecției alimentare, fiind așteptate și rezultatele analizelor de laborator efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava pe probele recoltate din alimentele folosite la prepararea mâncării.
Sâmbătă la amiază, 13 turiști, printre care și doi copii, au ajuns la Spitalul din Rădăuți cu toxiinfecție alimentară. Alți șapte turiști au primit îngrijiri medicale în incinta pensiunilor la care erau cazați. Bolnavii cu vârste între 12 și 63 ani făceau parte dintr-un grup de o sută de turiști din Timișoara, 80 de adulți și 20 de copii, care erau cazați la două pensiuni din Sucevița.
Sâmbătă, la fața locului au fost dislocate șase ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță și două ambulanțe SMURD Suceava. Din fericire, problemele medicale nu s-au dovedit foarte grave, astfel încât toți turiștii, inclusiv cei internați, au putut pleca duminică dimineață spre casele lor.
Amenzi de 6.000 lei pentru administratorii pensiunilor
Toxiinfecția alimentară în urma căreia au avut de suferit cele 20 de persoane s-a produs, cel mai probabil, după micul dejun servit sâmbătă dimineață la pensiunile din Sucevița. Potrivit martorilor, administratorii celor două pensiuni au inclus în meniu conopidă fiartă cu glazură de brânză și ouă, iar problemele medicale au apărut spre orele prânzului.
În acest caz, Direcția de Sănătate Publică Suceava a aplicat primele sancțiuni încă de sâmbătă, după anunțarea incidentului, când a fost efectuat și un prim control.
În urma verificărilor, DSP a emis o amendă de 5.000 de lei pentru lipsa analizelor medicale la zi în rândul personalului angajat la cele două pensiuni și una de 1.000 de lei pentru neefectuarea de către salariați a cursurilor de igienă, așa cum cere legea.