În urma acțiunii de control efectuate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava asupra modului de acordare de către medicii de familie a prescripțiilor medicale, pentru anul 2013, asiguraților pensionari cu pensii între 0 și 700 de lei și care figurează în bazele de date ale Fiscului cu venituri impozabile în afara pensiei, au fost identificați 5.787 de asigurați în întreg județul aflați în această situație. Aceștia au realizat venituri din profesii libere și comerciale, dividende, dobânzi bancare, închirierea unor bunuri sau din agricultură și, conform legii, nu pot beneficia de medicamente compensate 90%, prescrise de medicii de familie din sublista B pentru asigurații pensionari cu pensii până la 700 de lei.
Pentru a beneficia de regimul de compensare de 90% pensionarii cu venituri realizate numai din pensii au prezentat medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum și o declarație pe propria răspundere din care rezulta faptul că ei realizau venituri numai din pensia de până la 700 de lei. Odată ce această declarație dată pe propria răspundere de pensionar a fost anexată la fișa medicală a acestuia, răspunderea în cazul în care declarația nu este conformă cu realitatea îi revine asiguratului (pensionarului).
Înștiințarea de plată nu implică obligativitatea asiguratului de a achita suma în contul CAS. Cum s-a calculat această sumă
Înștiințările de plată primite acasă de asigurații pensionari conțin o sumă totală de plată, calculată în funcție de lunile în care aceștia au obținut alte venituri și au beneficiat de compensare la medicamente cu 90%. Chiar dacă la o pensie mai mică, de 350-400 de lei, se adună veniturile suplimentare realizate în acea lună și acestea nu depășesc împreună cuantumul de 700 de lei, asiguratul nu va mai beneficia, conform legii, de compensarea medicamentelor cu 90%. În acest caz CAS are obligativitatea de a recupera contravaloarea diferenței dintre compensarea de 90% și compensarea de 50% din prețul de referință al medicamentelor cuprinse în prescripțiile medicale. Așadar, sumele trecute în înștiințările de plată primite acasă s-au calculat, în general, pentru perioadele anunțate, prin adunarea diferențelor dintre cele două procente (90%-50%) calculate la prețul de referință al medicamentelor, în lunile în care asigurații figurau în datele Fiscului că au avut venituri suplimentare.
Ce demersuri trebuie să facă un asigurat pentru a recupera integral sau o parte din suma trimisă prin înștiințare
Pensionarilor cărora li s-a trimis o înștiințare de plată prin care le este solicitată plata unor sume de bani, rezultate în urma calculelor făcute de CAS, le sunt solicitate în același timp și documente suplimentare pentru cazul în care venitul suplimentar obținut în anul pentru care s-a făcut calculul, până acum 2013, nu a fost realizat în luna în care a beneficiat de rețeta compensată 90%.
Pentru exemplificare, dacă asiguratul pensionar are un depozit bancar pentru care încasează dobânzi o dată sau de două ori pe an, deci încasează venit doar două luni pe an și CAS a calculat suma de restituit ca fiind suma diferențelor dintre 90% și 50%, pentru toate lunile anului, în urma unui extras de cont de la bancă adus de asigurat, care să ateste că veniturile au fost doar pe cele două luni ale anului, pensionarul va plăti la casieria CAS doar diferențele calculate de CAS pe cele două luni cu venituri. În acest caz suma apărută pe înștiințare poate fi diminuată sau chiar anulată.
Un caz concret a fost cel al unui pensionar din județ care a primit o înștiințare de plată pentru suma de 535,8 lei. Asiguratul avusese venituri în 2013 provenite din dividende și dobânzi bancare încasate astfel: dividendele doar pe luna noiembrie, iar dobânzile au fost încasate în lunile februarie, mai, august și noiembrie. El avusese emise rețete compensate cu 90% pentru anul respectiv doar în lunile ianuarie, iunie și decembrie și după ce a adus extrasele de cont de la bănci, CAS i-a anulat integral suma pe care o avea de plată.
Până acum puțini pensionari aflați în această situație au contestat suma care li se impută
Din datele primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, pentru cei 5.787 de pensionari asigurați care au realizat și alte venituri în 2013 și care au dat declarație pe propria răspundere că nu realizează venituri suplimentare pensiei, sumele calculate în urma raportului de control totalizează 1.168.876 de lei. Însă o mică parte dintre ei s-au adresat CAS Suceava cu documente suplimentare – extrase de cont, dovada că nu au încasat anumite sume de bani, iar după verificarea lor, 65 de debite au fost anulate, alte 76 de debite fiind diminuate. Din totalul sumelor calculate de CAS, până la această dată au fost recuperați 493.417 lei, achitați de 3.035 de pensionari. Celor cărora li s-au reținut sume de bani pentru lunile iulie-decembrie 2013 li se vor reține și pentru anii 2014 și 2015 dacă au avut venituri peste pensie și în anii respectivi. Depinde numai de ei dacă vor face demersuri către CAS Suceava pentru a demonstra, dacă este cazul, că aceste sume nu trebuie achitate.