PE vrea îmbunătățirea normelor de etichetare a produselor agricole, Cioloș promite o lege nouă



Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, un raport care conține propuneri de îmbunătățire a regulilor de etichetare a produselor agricole făcute în statele UE, sugestiile din raport urmând a fi preluate, potrivit comisarului pentru agricultură, Dacian Cioloș, într-o propunere de directivă.
Raportul adoptat joi de PE arată că etichetarea obligatorie a produselor agricole oferă consumatorilor informații importante despre calitatea mâncării și, în plus, poate determina o creștere a competitivității fermierilor. O altă măsură „vitală” pentru promovarea și asigurarea standardelor de calitate ale produsele alimentare în UE propusă în raport este protejarea indicațiilor geografice și a specialităților tradiționale împotriva contrafacerii.
Raportul, elaborat de europarlamentarul italian Giancarlo Scottà, arată că politica UE în domeniul calității în sectorul agro-alimentar „poate aduce o valoare adăugată economiilor din regiunile europene”.
„În cadrul dezbaterii premergătoare votului, domnul Scottà a declarat că «punerea accentului pe calitatea produselor reprezintă un răspuns la globalizarea piețelor și o oportunitatea de dezvoltare a multor regiuni dezavantajate». Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, a anunțat că va prezenta o propunere legislativă referitoare la politica de calitate UE la sfârșitului acestui an, adăugând că va lua în considerare ideile și sugestiile deputaților europeni”, se arată într-un comunicat de joi al PE.
Prin adoptarea raportului, parlamentarii europeni consideră că este necesară menținerea actualului sistem al indicațiilor geografice, însă propun întărirea rolului consorțiilor deținătoare de indicații geografice, în vederea definirii legislației în ceea ce privește gestionarea volumelor sau utilizarea indicațiilor geografice în produsele elaborate.
Totodată, PE propune stabilirea unui registru multilateral cu caracter juridic obligatoriu pentru indicațiile geografice, măsură „esențială” pentru combaterea contrafacerii și a uzurpării.
În plus, parlamentarii europeni propun ca produsele proaspete să aibă indicate țara de origine, iar pe cele procesate care conțin un singur ingredient să apară exact locul de proveniență a materiei prime de origine agricolă utilizată în produsul finit. Aceste metode ar urma să asigure „o transparență sporită și o mai bună trasabilitate”, dând consumatorilor posibilitatea să cumpere produse în cunoștință de cauză.
„Deputații solicită Comisiei, în această privință, să realizeze un studiu referitor la opțiunile disponibile pentru a oferi posibilitatea producătorilor europeni de a afișa pe produsele lor un însemn al angajamentului lor față de calitate, siguranța alimentară și respectarea cerințelor de producție europene, inclusiv printr-o siglă pentru calitate a Uniunii Europene, care să fie accesibilă exclusiv produselor agricole provenite integral din producția obținută în UE și care nu ar trebui să implice în niciun caz costuri suplimentare pentru operatori sau sarcini administrative sau financiare pentru statele membre care efectuează controalele în cauză, întrucât sigla va atesta respectarea legislației care face obiectul controalelor oficiale”, se mai arată în comunicatul PE.