Preoții au început, luni, prepararea, la Mănăstirea Antim din București, a 300 de litri de mir pentru sfințirea ce va avea loc în Joia Mare, oficiată de Patriarhul Daniel, împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, la Catedrala Patriarhală.
Începând de luni, timp de trei zile din Săptămâna Pătimilor ale Mântuitorului Iisus Hristos, la Mânăstirea Antim din București va avea loc prepararea Marelui Mir, care va fi sfințit în Joia Mare, în timpul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a declarat agenției MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
„Sfințirea Marelui Mir reprezintă manifestarea vizibilă a sinodalității unei Biserici Autocefale Ortodoxe și responsabilitatea ei pastorală deplină”, a mai spus părintele Stoica.
Marele Mir se pregătește și se sfințește în momentul în care cantitatea de mir existentă se apropie de epuizare în funcție de cerințele lucrării pastoral-misionare a Bisericii. Marele Mir se prepară din ulei de măsline de cea mai bună calitate, vin alb, multe mirodenii și aromate care simbolizează darurile Duhului Sfânt. După sfințire, Sfântul și Marele Mir este folosit pentru Taina Mirungerii (după Botez), sfințirea, resfințirea bisericilor și sfințirea Antimiselor, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Pentru prepararea Marelui Mir din 2010, uleiul de măsline a fost oferit în dar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de către Arhiepiscopia Tomisului.
Cele cincisprezece plante aromate și cea mai mare parte din cele 30 de uleiuri esențiale necesare au fost procurate din Egipt, Iordania, Siria, Franța, Bulgaria, Spania și de la Ierusalim, cu sprijinul financiar al eparhiilor ortodoxe române din țară și străinătate. Celelalte uleiuri esențiale au fost dăruite Patriarhiei Române de Părintele arhimandrit Qais Sadiq din Patriarhia Antiohiei, care a studiat teologia în România și vizitează periodic credincioșii ortodocși arabi din țara noastră.
„Datorită importanței pe care Sfântul și Marele Mir o are în Biserică și în viața credincioșilor, acesta se păstrează la loc de cinste în Sfântul Altar și se folosește, cu toată evlavia cuvenită, doar atunci când este cazul. După sfințirea Marelui Mir din 2010, fiecare eparhie din cuprinsul Patriarhiei Române va primi câte cinci litri într-o amforă de inox, confecționată special în Grecia. O parte din această cantitate se va păstra la fiecare Catedrală eparhială pentru sfințirea Antimiselor, târnosirea și resfințirea bisericilor, iar altă parte va fi distribuită parohiilor din eparhie pentru săvârșirea Tainei Mirungerii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Biserica Ortodoxă Română a sfințit prima dată Marele Mir în Joia Mare (25 martie) din anul 1882. Sfințirea s-a făcut de către Mitropolitul primat Calinic Miclescu și ierarhii Sfântului Sinod, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din București, cu trei ani înainte de recunoașterea de către Patriarhia Ecumenică a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885), a adăugat Stoica.
El a precizat că, după ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (1925), Marele Mir a fost sfințit pentru prima oară de patriarhul Miron Cristea și membrii Sfântului Sinod, la 1 aprilie 1926. Până în prezent, în Biserica Ortodoxă Română Marele Mir a fost sfințit de 20 de ori, în 1882, 1894, 1906, 1921, 1936, 1934, 1942, 1950, 1955, 1958, 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1996, 2002 și 2007.
Sfințirea Marelui Mir de anul acesta, pentru a 21-a oară în Biserica Ortodoxă Română, se înscrie în seria manifestărilor din 2010, proclamat de către Sfântul Sinod ca Anul omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei românești.