Pastele reprezintă felul de mâncare preferat al italienilor. Sunt un aliment sănătos, dar și o adevărată sursă de bună dispoziție. Potrivit specialiștilor, în cazul în care acestea ar dispărea, am fi supuși unui risc crescut de a suferi de depresie, de nervozitate, ne-am putea îmbolnăvi de diabet, ar apărea o serie de probleme renale sau cardiace. „Pastele conțin triptofan, un aminoacid care se transformă în serotonină, așa-numitul hormon al fericirii, și din această cauză atunci când se consumă o farfurie de paste se resimte acel sentiment de plăcere”, a declarat Defendente Febbrari, expert în Boli ale Metabolismului și în Nutriție Chimică.
De aceeași părere este și dieteticiana Maria Gabriella Carfora, care subliniază modul în care a fost dovedit științific că o alimentație lipsită de carbohidrați provoacă, după câteva luni, depresie, iritare și insomnie. Pastele sunt o mâncare naturală și simplă, fiind preparate din semințe de grâu și apă, neconținând coloranți, aditivi chimici sau sare.
„Eliminarea din alimentație a carbohidraților și consumarea mai multor proteine pe termen lung pot provoca diabet, tulburări renale sau cardiace. Pastele oferă aportul ideal de carbohidrați și determină o secreție lentă de insulină, ceea ce ne ferește de obezitate”, a declarat Giorgio Calabrese, doctor în alimentație și nutriție umană în cadrul Universității Catolice S. Cuore din Piacenza, membru al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.