Pască fără aluat (cu brânză de vacă)



Pască fără aluat (cu brânză de vacă). Foto: deliqa.eu
Pască fără aluat (cu brânză de vacă). Foto: deliqa.eu

Este o combinație între sufleu și pască, născută probabil din faptul că doamnele nu mai au timp să dichisească îndelung păscuțe cu tot felul de ornamente. Este însă absolut delicioasă și se pregătește rapid. Durează mai mult până se răcește și poate fi extrasă din formă pentru a fi consumată…
Avem nevoie de:
700-800 g brânză de vaci foarte bine scursă, 1 plic praf de budincă de vanilie sau cu aromă de frișcă, 4-5 ouă mari, 5-6 linguri făină albă, un praf de copt, un pahar smântână foarte grasă și groasă, 10-12 linguri zahăr tos, 4 pliculețe de zahăr vanilat sau o lingură extract de vanilie pur, coaja de la o lămâie mică, opțional 150 g stafide aurii, un vârf de cuțit de sare, unt și pesmet sau griș pentru tapetat forma.
Preparare:
Folosim brânză de vacă foarte proaspătă, din cea de la piață, care trebuie să fie bine scursă. Dacă nu avem așa ceva, adică dacă avem brânză păstoasă de la supermarket sau o brânză prea umedă, va trebui să începem pregătirea cu o seară înainte. În acest caz punem brânza într-un tifon, o legăm bocceluță și o așezăm într-un vas mai mare, acoperită bine peste tot cu făină de porumb obișnuită. Trebuie să stea astfel 12 ore minim, la loc răcoros. În acest timp, mălaiul va trage aproape toată umezeala din brânză. Ulterior îndepărtăm mălaiul (se poate folosi ca furaj pentru găini sau porci) și scoatem cu grijă brânza din tifon. O zdrobim și eventual o mărunțim cu un mixer vertical sau o trecem prin sită mare. Presărăm sarea și praful de budincă peste brânză și mixăm energic. Adăugăm peste brânză smântâna foarte groasă și praful de copt și amestecăm manual, foarte ușor, până se încorporează bine. Batem ouăle cu zahăr, coaja rasă de la lămâie, zahăr vanilat, până devin o spumă groasă, deschisă la culoare. Adăugăm făina și amestecăm complet, apoi combinăm cu grijă cele două compoziții, de brânză și ouă. La final amestecăm și stafidele, gustăm și dacă e nevoie adăugăm puțin zahăr. Încălzim cuptorul la temperatura maximă. Folosim o formă de tort cu pereții detașabili, de 24 cm diametru (sau mai mare, dacă acceptăm ca pasca să fie mai subțirică). Ungem bine interiorul cu unt moale și tapetăm cu griș sau pesmet foarte fin. Turnăm ușor compoziția în formă, cu grijă să nu depășim două treimi din înălțimea acesteia, pentru ca pasca să nu se reverse când va crește. Dăm tava în cuptorul fierbinte și reducem temperatura cuptorului la 180 de grade sau la treapta medie. Ținem pasca la cuptor minim 35 de minute și maxim 45, în funcție de cuptor, până a crescut și se rumenește frumos deasupra. Când o scoatem vom observa că pare încă ușor lichidă pe sub crusta de deasupra, dar așa trebuie să fie. O manevrăm cu grijă și o scoatem pe un loc perfect plan, unde se va răci în formă în următoarele 3 ore. După acest interval se poate da la frigider pentru alte 3 ore, cu tot cu formă. Abia apoi vom constata că s-a întărit complet, s-a lăsat un pic și putem să o extragem cu grijă din formă și să o punem pe platou. Dacă nu respectăm etapele, păscuța va crăpa.
Se poate decora cu zahăr vanilat presărat printr-un șablon, chiar înainte de servire. Se păstrează numai la frigider. Este cremoasă, foarte gustoasă și fină. Adică este printre cele mai gustoase sortimente de pască din ultimii ani…



Recomandări

„Bazar”, expoziția artistului vizual Mihai Varzari, ne propune și câteva teme de reflecție privind relația dintre oameni și obiecte, reflectarea sinelui

„Bazar”, expoziția artistului vizual Mihai Varzari, ne propune și câteva teme de reflecție privind relația dintre oameni și obiecte, reflectarea sinelui

„Bazar”, expoziția artistului vizual Mihai Varzari, ne propune și câteva teme de reflecție privind relația dintre oameni și obiecte, reflectarea sinelui
„Bazar”, expoziția artistului vizual Mihai Varzari, ne propune și câteva teme de reflecție privind relația dintre oameni și obiecte, reflectarea sinelui

Cockteil… cu amor, umor și poezie. Pălăriile tovarășului Emil Bobu

Mănăstirea Domnească Sfântul Procopie de la Bădeuți – ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

Mănăstirea Domnească Sfântul Procopie de la Bădeuți – ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt
Mănăstirea Domnească Sfântul Procopie de la Bădeuți – ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt