Prima ediție a Festivalului-Concurs Interjudețean de Folclor Bucovinean „Friedrich Schwartz”, manifestare organizată de Asociația Culturală „Friedrich Schwartz” împreună cu Consiliul Județean Suceava, Primăria municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava și Centrul Cultural Bucovina, având ca parteneri Asociația Culturală „Bucovina” Lisabona, Asociația Culturală „Ardealul” Harghita, Asociația Radio Viena, Asociația Centrul Cultural Româno-Austriac „Unirea” Austria, Asociația Culturală Română Anglia și Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, a debutat ieri cu o frumoasă paradă a portului popular pe traseul parcul Universității „Ștefan cel Mare” – Casa de Cultură Suceava.
Festivalul are ca scop promovarea și valorificarea folclorului coregrafic și muzical în formă autentică
Dedicat maestrului coregraf Friedrich Schwartz (1936-2005), care și-a petrecut întreaga viață promovând dansurile populare din această zonă, festivalul-concurs, care are ca scop promovarea și valorificarea folclorului coregrafic și muzical în formă autentică, se adresează formațiilor de jocuri populare și soliștilor vocali din Bucovina, din zonele limitrofe și din zonele partenere ale organizatorilor.
Festivalul, inițiat de fiul maestrului, naistul și dirijorul Ovidiu Șvarț, coordonatorul Ansamblului „Rapsodia Bucovinei” și președintele Asociației Culturale „Friedrich Schwartz”, se desfășoară pe două secțiuni: Jocuri populare (la care participă formații care au în repertoriu jocuri specifice comunității sau zonei pe care o reprezintă) și Soliști vocali (grupați pe categorii de vârstă).
Parada portului popular a aliniat într-un alai sărbătoresc formațiile concurente și ansamblurile folclorice invitate la festival
Parada portului popular, desfășurată pe traseul parcul Universității „Ștefan cel Mare” – Casa de Cultură Suceava, a aliniat într-un alai sărbătoresc formațiile concurente și ansamblurile folclorice invitate la festival.
Parada, cu steagul tricolor frunte, în desfășurarea căreia fiecare formație se identifica printr-o pancartă și prin portul tradițional specific zonei de proveniență, a fost însoțită de polițiști și jandarmi care au dirijat traficul și au supravegheat coloana.
Cu cântec și bătăi din palme în ritmul muzicii, membrii ansamblurilor din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Maramureș și Suceava, păstrând integritatea grupurilor, au străbătut orașul până pe platoul din fața Casei de Cultură Suceava.
„Ceva din suflet și pentru suflet” în memoria maestrului coregraf Friedrich Schwartz
La deschiderea festivalului, care din cauza ploii a avut loc în sala mare a Casei de Cultură, Ovidiu Șvarț a spus că și-a dorit să facă „ceva din suflet și pentru suflet” în memoria tatălui său, subliniind faptul că pentru această ediție de debut au fost aleși și selectați, cu multă responsabilitate, soliști și ansambluri care să aducă o notă de autenticitate și care merită să fie promovați.
Adresând participanților salutul de bun venit, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Ilie Niță l-a felicitat pe inițiatorul festivalului și le-a urat succes concurenților.
Prezentat de consultantul artistic Gabriela Teișanu, de la Centrul Cultural Bucovina, festivalul și-a început desfășurarea.
Ansamblurile și soliștii au intrat în concurs, după care au avut loc o serie de recitaluri susținute de soliști consacrați și de ansamblurile invitate.
Astăzi va fi cunoscută decizia juriului, vor fi acordate premiile și va avea loc Gala laureaților.
Friedrich Schwartz, un nume prețuit și respectat de toți cei care l-au cunoscut
Friedrich Schwartz (cu numele în documentele oficiale Șvarț – după transcrierea fonetică) a fost unul dintre meseriașii care au pus bazele Cooperativei Meșteșugărești „Nikos Beloiannis” din Suceava, unde și-a început cariera de dansator și coregraf. A activat ca amator în formația de dansuri a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, apoi a contribuit la înființarea ansamblului meșteșugarilor „Ciobănașul”, de unde a trecut la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. Talentul și experiența l-au consacrat ca instructor și ca maestru coregraf la formațiile de dansuri de la Școala Populară de Artă Suceava și la ansamblul studențesc „Arcanul”.
A obținut, împreună cu dansatorii săi, nenumărate premii la manifestări de prestigiu și a avut un nume prețuit și respectat de toți cei care l-au cunoscut. Într-o „Istorie a coregrafiei românești”, la care lucra în ultimii ani de viață, avea ca motto următoarele versuri: „Haru-i de la Dumnezeu / Dar să vreau să fac și eu. / Că degeaba-i har cu carul / Dacă te mână cu parul. / Iară eu har am avut / Și l-am dat cât am putut / Dar acum te las pe tine / Ca să faci poate mai bine!”