Pâine de casă cu 3 feluri de făină și 5 feluri de semințe



Pâine de casă cu 3 feluri de făină și 5 feluri de semințe
Pâine de casă cu 3 feluri de făină și 5 feluri de semințe

Este o pâine pufoasă, ușoară, cu aspect de pâine intermediară și gust minunat. Se face destul de ușor, chiar dacă nu dispunem de o mașină specială pentru pâine, iar gustul obținut va fi o răsplată perfectă pentru micul efort depus.
Avem nevoie de:
150 g mix de semințe crude în părți egale de in, dovleac, floarea soarelui, susan, nuci (se găsește și amestecul gata făcut în magazine), 50 g făină de secară, 100 g făină de in, 700 g făină de grâu albă sau intermediară, 50 g drojdie proaspătă, o linguriță cu vârf de sare, o lingură miere sau o lingură cu vârf de zahăr, o cană cu ulei de floarea-soarelui, 500 ml apă călduță, opțional un vârf de cuțit de mahlab (condiment arab special pentru patiserie, care are un gust de migdală) sau o linguriță rasă de chimen măcinat, o lingură de untură pentru uns tava, un ou și puțin susan sau fulgi de ovăz pentru finisat
Preparare:
Amestecăm drojdia cu puțin zahăr și o lăsăm să aștepte. Se va lichefia în câteva minute. O amestecăm și o lăsăm să crească, fără a adăuga altceva. Încălzim puțin apa, care nu trebuie să clocotească. Cernem într-un vas făina, sarea, aromele dacă folosim, adăugăm zahărul, semințele și facem la mijloc o gropiță în care turnăm drojdia devenită spumoasă. Turnăm apa și uleiul și amestecăm totul cu mâna până ce aluatul se adună rotund și se desprinde ușor de pe vas. Nu este nevoie să frământăm intens, pentru că putem aplica metoda rapidă – scoatem tot aluatul pe masa unsă cu puțin ulei și îl ridicăm cu ambele mâini, izbindu-l bine de masă apoi. Repetăm de 100 de ori, dar avem grijă să întoarcem aluatul pe toate părțile, ca să fie bine trântit. Este un minunat exercițiu de relaxare și va rezulta în câteva minute un aluat perfect frământat, mătăsos, elastic, plăcut la atingere. Punem bila de aluat într-un vas mai mare, ungem cu puțin ulei deasupra, acoperim cu o pânză curată și lăsăm să crească minim 90 de minute. După ce a crescut, împărțim aluatul în 2 sau 3 bucăți, formăm pâinile după cum dorim, le punem în tăvi unse cu untură sau simplu tapetate cu hârtie de copt. Batem oul întreg cu puțin zahăr, puțină sare și un strop de apă și ungem pâinile cu o pensulă. Presărăm din belșug semințe de susan sau fulgi de ovăz deasupra. Lăsăm pâinile să crească 15-20 de minute în formă, timp în care încingem cuptorul la 180 de grade. Coacem pâinea minim 45 de minute, până devine rumenă și trece testul ciocănitului (dacă batem în ea cu degetul, sună a gol, ca un pepene copt, nu înfundat). Scoatem pâinea cu grijă din cuptor, o extragem cu atenție din forme și o lăsăm să se răcorească întoarsă pe o parte. Chiar dacă mirosul este înnebunitor, nu este indicat să tăiem și să gustăm pâinea fierbinte. Ne putem alege cu o teribilă durere de stomac, iar pâinea tăiată caldă se va ”încruzi” și va părea insuficient coaptă. Poate fi consumată în siguranță după 1-2 ore. Este minunată cu unt gras, la micul dejun, sau alături de brânzeturi maturate și vin alb, ca gustare.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)