Odinioară „demonizate” pentru că ar fi fost rele pentru inimă, ouăle și-au recâștigat titlul de aliment sănătos în ultimii ani, pe măsură ce studii au stabilit că nu numai că sunt bune pentru mușchiul cardiac, ci și pentru pierderea kilogramelor în plus, informează dailymail.co.uk.
Însă, recent, cercetătorii canadieni au publicat un studiu care ar putea din nou afecta „reputația” ouălor.
Studiul, la care au participat 1.200 de voluntari cu vârsta medie de 61 de ani, a sugerat că ouăle contribuie la crearea plăcii de aterom, o substanță ceroasă care blochează circulația în vasele sangvine și este asociată maladiilor cardiace. Astfel, prezența acestei plăci era mai probabilă la persoanele care consumau cel puțin două ouă pe săptămână. Cercetătorii dau vina mai ales pe gălbenușuri.
Sunt însă ouăle cu adevărat rele din punct de vedere al colesterolului?
Cel mai recent studiu canadian, menționat mai sus, contrazice actualele teorii științifice, spune Helen Bond, de la British Dietetic Association. În urmă cu câțiva ani, Bruce Griffin, profesor nutriționist la Universitatea din Surrey, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, și a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale, spune Helen Bond.
Iar anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenușul de ou conține doi aminoacizi importanți, triptofanul și tirozina, și că două gălbenușuri crude conțin de aproape două ori mai mulți antioxidanți decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanți la jumătate.
Ouăle sunt „uzina de energie nutrițională”
În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sunt mai sănătoase în prezent decât în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele noastre conțin cu 70% mai multă vitamina D și de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populații, aceste substanțe sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare și infertilitate. Gălbenușul de ou poate furniza 13 substanțe nutritive esențiale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc etc.).
Care este cantitatea maximă admisă de ouă care se poate consuma?
Specialiștii britanici spun în prezent că oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă și echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute de colesterol în sânge.
În ceea ce privește studiul canadian menționat deja, specialiștii spun că placa de aterom începe să se formeze oricum după vârsta de 40 de ani. În plus, cercetătorii canadieni nu au luat în considerare factori ce țin de stilul de viață, precum sportul și dieta alimentară.
Ouăle îngrașă?
Ouăle din zilele noastre conțin cu 20% mai puține grăsimi, cu 13% mai puține calorii și cu 10% mai puțin colesterol ca în urmă cu 30 de ani.
Un studiu publicat anul trecut stabilea faptul că ouăle pot ajuta la scăderea în greutate. Astfel, voluntarele supraponderale care au participat la acest studiu au avut de ales pentru micul dejun între a mânca ouă sau un corn. Persoanele care au ales ouăle au consumat, în medie, mai puține calorii în restul zilei. Helen Bond spune că acest lucru se întâmplă pentru că proteinele din ou oferă o senzație de sațietate mai mult timp.