Măsuri

Ouăle din piețe, controlate la sânge de veterinari



Fiecare ou este verificat de veterinari cu ovoscopul
Fiecare ou este verificat de veterinari cu ovoscopul

Medicii veterinari au de verificat un număr impresionant de ouă în aceste zile. Cum cererea de pe piață a crescut foarte mult, iar riscul ca oamenii care vin în piețe să amestece ouă vechi printre cele proaspete este mult mai mare, medicii veterinari au fost avertizați să acorde o atenție mult mai mare acestor controale.
După cum am aflat de la medicul veterinar Maria Jiha, care răspunde de respectarea normelor sanitar veterinare în Piața Mare din municipiul Suceava, ouăle sunt la mare căutare de mai multe zile, astfel că și volumul de muncă pentru controlarea lor este foarte mare.
„În aceste zile am ajuns să avem de controlat sute de ouă într-o zi. Astăzi de exemplu (n.r. ieri) în piață au fost aduse la vânzare 400 de ouă, iar situația este aceeași de câteva zile”, a declarat doctorul Jiha.
În Piața Mică, în ultimele zile, oamenii au adus spre comercializare până într-o sută de ouă, aici fiind vorba de o creștere mai mică față de perioada normală.
Ce se verifică la ou Fiecare ou este verificat de veterinari cu ovoscopul. După cum ne-a explicat medicul Dănuț Corneanu, șeful Serviciului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, cu ajutorul acestui aparat, care permite observarea compoziției din interiorul oului, se verifică în primul rând înălțimea camerei de aer a oului, care nu trebuie să depășească 6 milimetri. Dacă camera de aer din interior are un diametru mai mare, oul este vechi. Tot cu ovoscopul se verifică omogenitatea albușului, care trebuie să fie limpede, să aibă consistență gelatinoasă și nu aibă nici un corp străin. În fine, se mai verifică forma gălbenușului, care, dacă este proaspăt, nu trebuie să aibă un contur regulat și să nu se deplaseze când oul este mișcat. Se verifică aspectul exterior al oului și mirosul.
În piețele din Suceava nu se vând ouă vechi Toate ouăle aduse în piețele din municipiu reședință de județ și verificate de medicii veterinari în ultima perioadă erau bune pentru consum. Nici unul nu era mai vechi 21 de zile, limita considerată maximă pentru ca oul (păstrat în condiții bune) să mai fie bun pentru consum.
„În piețe, din spații amenajate, se vând numai ouă proaspete. Îi sfătuim pe oameni să nu se aventureze să cumpere ouă sau alte produse de la colț de stradă sau din orice loc neaturorizat”, a avertizat medicul Dănuț Corneanu.




Recomandări

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Medicii veterinari pensionați cu grupa a doua de muncă părăsesc Direcția Sanitar-Veterinară, 8 specialiști fiind în această situație