Spanacul și laptele expuse radiațiilor în Japonia pot fi consumate, a dat asigurări, luni, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Asia și Pacific”, relatează AFP.
„Trebuie să subliniem că o expunere de scurtă durată la niveluri ridicate de radiații depistate la spanacul contaminat nu presupune riscuri pentru sănătate pe termen scurt”, afirmă Peter Cordingley. „Același lucru se întâmplă și cu laptele, acesta nu prezintă riscuri pentru sănătate”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că descoperirea spanacului contaminat la 120 de kilometri de centrala avariată de la Fukushima a fost „neașteptată”.
Dar el a asigurat că autoritățile japoneze au reacționat în mod adecvat și au cerut populației să nu se panicheze.
OMS supraveghează situația, a adăugat purtătorul de cuvânt, apreciind că Ministerul japonez al Sănătății a fost transparent pe tema alimentelor contaminate.
Autoritățile japoneze au anunțat luni că au interzis vânzarea de lapte și două tipuri de legume verzi cultivate în patru prefecturi situate în apropiere de centrala nucleară Fukushima. Motivul este nivelul anormal de radioactivitate, care nu prezintă însă riscuri pentru sănătate, au precizat acestea.
OMS asigură că alimentele japoneze pot fi consumate în siguranță
