O rădăuțeancă, Nicoleta Bodnariu, reclamă că mama sa, Silvia Frunză, a fost internată în Spitalul Municipal Rădăuți cu diagnosticul de atac vascular tranzitoriu, iar după internare nu a văzut-o nici un medic timp de 24 de ore. Nicoleta Bodnariu ne-a declarat că mama sa, în vârstă de 59 de ani, a fost consultată luni, la ora 13.00, în unitatea de primire a urgențelor din Spitalul Municipal, de un medic neurolog, după care a fost internată în secția Neurologie. ”A primit tratament și o perfuzie, apoi până marți, la ora 13.00, nu a venit nici un medic s-o vadă. În aceste condiții, am solicitat externarea și am mers la Iași, la o clinică privată, unde i s-a făcut tomografie computerizată și ni s-a spus că a avut două atacuri vasculare cerebrale tranzitorii”, a afirmat Nicoleta Bodnariu.
Managerul spitalului, Dorin Țibeică, ne-a declarat că pacienta a fost internată de medicul care a fost de gardă în ziua respectivă și după consult a primit tratamentul specific pentru afecțiunea de care suferea. De supravegherea pacientei în timpul nopții s-a ocupat personalul mediu din secție, iar dimineață, conform managerului, familia a solicitat ca bolnava să fie preluată de un alt medic neurolog decât cel care a internat-o. ”Nu știu exact care au fost nemulțumirile din punct de vedere medical, dar știu că familia a fost nemulțumită și de condițiile hoteliere din secție, unde sunt saloane de trei și șase paturi”, a afirmat managerul Țibeică. Pentru detalii de ordin medical, acesta ne-a recomandat să stăm de vorbă cu directorul medical, dr. Liviu Dubei, însă în ultimele trei zile medicul nu a putut fi contactat.
Medicul de caz în spital poate fi schimbat doar de șeful de secție
Am reușit, în schimb să-l contactăm pe președintele Camerei Federative a Medicilor Rădăuți, dr. Dan Cârdei, care este și neurolog.
Dr. Cârdei ne-a declarat că știe cazul deoarece familia Silviei Frunză i-a cerut să preia pacienta în îngrijire, pe durata internării în Spitalul Municipal. Explicația solicitării a fost aceea că îl cunosc; în urmă cu câțiva ani a fost și medicul mamei Silviei Frunză, care a suferit de același gen de probleme de sănătate. ”Le-am spus că medicul care internează pacientul este cel care se ocupă în continuare de el. Dacă pacientul dorește alt medic trebuie să se adreseze șefului de secție, care poate repartiza altfel bolnavii. Dacă pacientul a plecat la alt spital, bănuiesc că a fost o discuție tensionată pe tema asta”, a spus președintele Camerei Federative a Medicilor Rădăuți. Întrebat dacă el își vizitează în fiecare dimineață pacienții internați, dr. Dan Cârdei a răspuns afirmativ, însă a evitat orice comentariu pe tema obligației vizitei zilnice a medicului la patul bolnavului internat în spital și a conduitei medicale a colegului său, care de luni la amiază până marți la amiază nu a găsit timp să-și viziteze pacienta nici măcar o singură dată.
Medicul a mai precizat că cei patru neurologi din Spitalul Municipal Rădăuți asigură prin rotație consultațiile neurologice în ambulator, garda în secție și consultațiile în unitatea de primire a urgențelor. ”Stăm în spital 32-36 de ore non stop și avem unul din patru weekend-uri libere. Nu vreau să mă plâng, nu vreau să scuz pe nimeni, vă comunic doar care este situația”, a mai spus dr. Cârdei.
Nepăsare
O familie reclamă că o pacientă cu atac cerebral n-a fost văzută 24 de ore de nici un medic la spitalul din Rădăuți
