Tehnica de gătit, creativitatea și mai ales gustul preparatelor pregătite de o elevă a Liceul Tehnologic „Vasile Deac”, Ionela Vasilica Sandu, o propulsează pe aceasta la unele dintre cele mai relevante competiții din domeniu.
Săptămâna aceasta, eleva a participat la Olimpiada Națională de Meserii din Belgia – WorldSkills Belgium Startech’s Days 2025, unde a reprezentat România la secțiunea Cooking.
„Pentru ea, competiția reprezintă o etapă importantă de pregătire, dar și un adevărat test al competențelor desfășurat alături de alți elevi talentați din Belgia, Suedia și Ungaria”, spun organizatorii.
Adolescenta este îndrumată de Chef Florin Kiss, Expert WorldSkills.
Potrivit acestuia, „trei zile de foc la WEX, în inima Belgiei. Competiția WorldSkills a fost un adevărat maraton culinar, unde Ionela a demonstrat nu doar tehnică, ci și o capacitate fantastică de adaptare. De la preparatele îndelung exersate, până la provocările surpriză (Mystery Box), a gătit <la foc automat>, gestionând emoțiile cu profesionalism. Sunt mândru de parcursul și evoluția ei!”.
- Ce preparate au gătit elevii
Organizatorii competiției au povestit despre eveniment și care au fost cerințele pentru elevi.
În prima zi, competiția a început cu rață ca fel principal, un preparat care a pus la încercare tehnica și prezentarea. A urmat „Bucătăria mister”, unde creativitatea și rapiditatea au fost cheia succesului, iar pentru un plus de provocare, s-a realizat și o gustare rapidă.
Ziua 2 a început cu un preparat delicat: pește roșu (seebas) ca aperitiv, care a cerut atenție la detalii și finețe în prezentare. Seara a fost dedicată unei provocări dulci și festive: Ruladă de Crăciun (Buche de Noel), unde arta patiseriei s-a întâlnit cu creativitatea și tradiția.
Ultima zi, ziua 3, a fost despre mixul dintre tradiție și îndrăzneală: dimineața a fost pregătit un takeaway clasic belgian cu andive în șuncă gratinată și piure rumenit; după-amiaza au fost preparate din creier, rinichi și glande de vițel – de la un pateu fin pentru antreu, până la un Wellington reinterpretat, servit cu topinambur și sos de vin.
O provocare culinară completă, unde tehnica, creativitatea și curajul definesc adevărata măiestrie.
„După o săptămână intensă în Belgia, plină de emoții și descoperiri, delegația României se întoarce acasă cu lecții valoroase, experiențe care le vor modela membrilor ei drumul profesional și prieteni noi din comunitatea internațională WorldSkills.
Timp de trei zile, competitorii au învățat, au colaborat și s-au inspirat unii de la alții, iar experiența din Belgia s-a dovedit a fi mai mult decât o competiție: o mobilitate Erasmus care le-a șlefuit abilitățile și le-a arătat cât de puternică poate fi colaborarea, unitatea și excelența atunci când pasiunea se transformă în acțiune.
Participarea la această competiție este cofinanțată prin programul Erasmus+”, au mai spus organizatorii.
- Antrenament pentru competiții importante
De menționat că Vasilica Ionela Sandu este câștigătoarea locului I la Competiția Națională WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, ediția 2025, și este membră a lotului național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă.
Aceasta s-a antrenat intens în ultimul an pentru olimpiadele internaționale de meserii WorldSkills Belgium Startech’s Days 2025 și WorldSkills Asia Taipei 2025, care vor urma în curând, participând la numeroase sesiuni de antrenament.






