O delegație a pompierilor militari români, condusă de general de brigadă Ion Burlui, a făcut o vizită de patru zile în Elveția, în perioada 12-15 aprilie, într-un schimb de experiență cu salvatorii omologi din țara cantoanelor. Din delegație au făcut parte oficiali din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, al inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Bacău, Bistrița-Năsăud, Cluj, Constanța, Harghita și Mureș, precum și al Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, sub conducerea generalului de brigadă Ion Burlui, inspectorul-șef al ISU Suceava. Pe parcursul celor patru zile, oficialii români s-au întâlnit cu pompierii profesioniști și voluntari și cu oficialități elvețiene din câteva localități.
Pompierii militari români au putut observa sistemul de organizare al colegilor din Elveția, care se bazează foarte mult pe voluntariat. Astfel, în cantonul Lausanne, care are o suprafață de aproximativ 5.000 de kilometri pătrați, există 240 de pompieri profesioniști și 1.400 de voluntari, care deservesc o populație de un milion de locuitori. Pompierii voluntari, angajați ai unor societăți private, chiar dacă efectuează o activitate de voluntariat, sunt remunerați în funcție de specificul activității și timpul alocat. În total, în Elveția, la nivel național activează aproximativ 1.500 de pompieri profesioniști și 98.500 de voluntari. Pe lângă aceștia, la intervențiile în situații de urgență de mare anvergură sunt mobilizați și pompieri militari care provin din rândul militarilor în termen, în Elveția serviciul militar fiind obligatoriu.
În ceea ce privește prevenirea situațiilor de urgență, în Elveția funcționează Poliția Focului, care, pe lângă activitățile curente de prevenire, participă și la comisiile de acordare a autorizațiilor de construcție, dându-și acordul din punct de vedere al securității la incendiu. Oficialii români au făcut o invitație omologilor elvețieni pentru a vizita țara noastră, iar aceștia, la rândul lor, vor primi pompieri români în schimburi de experiență și stagii de pregătire.


