Ședință solemnă

Noul prefect al județului Suceava, Alexandru Moldovan, a fost instalat oficial în funcție



Alexandru Moldovan a depus jurământul în funcția de prefect al județului Suceava
Alexandru Moldovan a depus jurământul în funcția de prefect al județului Suceava

Noul prefect al județului Suceava, Alexandru Moldovan, a fost instalat în funcție, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc, sâmbătă, la Palatul Administrativ. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a primarului Sucevei, Ion Lungu, a subprefectului Silvia Boliacu, dar și a fostului prefect, Mirela Adomnicăi. Printre invitații prezenți s-au numărat și parlamentarii PNL Dumitru Mihalescul și Constantin Daniel Cadariu, cei ai PSD, Ioan Stan, Virginel Iordache, Alexandru Rădulescu și Maricela Cobuz, deputatul Partidului Forța Națională, Alexandru Băișanu, primari și șefi de instituții sucevene.
Ceremonia a fost deschisă de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a dat citire Hotărârii de Guvern prin care Alexandru Moldovan a fost numit în funcția de prefect. Apoi a urmat depunerea jurământului în funcția de prefect de către acesta.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, l-a felicitat pe Alexandru Moldovan pentru numirea în funcția de prefect, el declarând că va avea tot sprijinul său și al Guvernului din care face parte. „În calitate de sucevean și de ministru al Culturii vă felicit și vă doresc să duceți la îndeplinire acest rol important, cu responsabilitate și eficiență pentru județ. Vă asigur atât pe dumneavoastră, cât și întreaga audiență de sprijinul meu necondiționat și de cele mai bune intenții. Mă bucur că astăzi un ministru de 44 de ani instalează un prefect de 44 de ani. E o generație în care foarte mulți dintre dumneavoastră își pun toate speranțele și sperăm să nu vă dezamăgim”, a spus ministrul Bogdan Gheorghiu.
Invitat să ia cuvântul, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, i-a transmis lui Alexandru Moldovan că „ne bucurăm că sunteți omul acestui pământ sfânt”, el adăugând că numirea lui în funcția de prefect a fost „o hotărâre bună”, pentru că și președintele României, Klaus Iohannis „vrea o Românie curată, dreaptă, aș zice eu un cer nou și pământ nou”. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților l-a sfătuit pe Alexandru Moldovan ca în activitatea pe care o va avea să fie călăuzit de principiul „nu e greu să trăiești, ci e greu să cumpănești”, el adăugând că virtutea cea mai de seamă este „dreapta socotință”.
Flutur consideră că instituțiile trebuie să funcționeze cât mai repede pentru a asigura bunăstarea și siguranța cetățenilor
La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că îl bucură faptul că la o lună de la instalarea Guvernului condus de Ludovic Orban, „debutăm și la Suceava cu noul prefect al județului”. Gheorghe Flutur i-a mulțumit fostului prefect al județului, Mirela Adomnicăi, pentru colaborarea avută în mandatul acesteia. Flutur a spus că noul prefect este un profesionist, un om apolitic, de profesie jurist, care a lucrat opt ani în Instituția Prefectului, iar în ultimii cinci ani a fost directorul executiv al Direcției de Administrație Publică Locală din CJ Suceava. „Suceava are azi o șansă ca un profesionist să se ocupe de frâiele Prefecturii. Consiliul Județean pierde un coleg, dar județul va avea de câștigat și îmi exprim speranța într-o colaborare foarte bună cu noul prefect”, a spus Flutur. El a subliniat că este nevoie ca instituțiile să funcționeze cât de repede, solicitându-i lui Alexandru Moldovan ca la ședințele Colegiului Prefectural să participe și administrațiile locale, cu teme foarte bine pregătite. Gheorghe Flutur a precizat că o problemă care trebuie clarificată este cea a proiectelor PNDL. „Vrem să închidem anul și să decontăm lucrările și datoriile la proiectele PNDL. Aș dori, domnule prefect, să știm și noi această situație exactă. Câte proiecte au, stadiul lor, ce datorii sunt, pentru ca Guvernul să facă aceste plăți, să deblocheze agenții economici. Cred că va trebui să ne întâlnim foarte repede pe această temă și solicit ca și Consiliul Județean să participe, pentru că din păcate a fost ocolit și nu o spun cu reproș”, a declarat Flutur. El a făcut un apel către primari și șefii instituțiilor să se întâlnească de urgență pentru a discuta prioritățile și propunerile pentru bugetul de stat pe anul 2020, dar și pentru a propune obiective care trebuie finanțate, cum ar fi și modernizarea vămii Siret.
Președintele CJ Suceava a spus că o altă problemă este cea a lucrărilor de îndiguire din județ, considerând că nu este normal ca județele Neamț și Bistrița-Năsăud să primească jumătate din banii de la nivel național, iar Suceava să nu beneficieze fonduri pentru aceste investiții. De asemenea, Gheorghe Flutur consideră că trebuie clarificată și problema persoanelor care se judecă pentru proprietățile lor după ce au fost finalizate lucrările de cadastrare în mai multe localități. Flutur a precizat că și instituțiile statului trebuie să conlucreze mai bine, arătând că nu este normal ca Statistica să raporteze 300.000 de turiști pe an în județul Suceava, iar alte entități să anunțe 500.000. El a adăugat că două direcții trebuie urmărite în colaborarea dintre administrația județeană, locală și Prefectură, prima dintre acestea fiind siguranța cetățeanului, cu accent pe prevenție.
„Să nu se supere nimeni dacă o să spunem mai apăsat că poliția are nevoie de dotări și de mai mulți bani în buget, pentru că noi nu vrem să fim Caracal. Sub nici o formă”, a spus Flutur.
El a precizat că a doua direcție trebuie să fie dezvoltarea județului și o absorbție mai mare a fondurilor europene. Gheorghe Flutur a evidențiat faptul că sub egida actualului Guvern, deja județul Suceava beneficiază de un proiect de un sfert de miliard de euro pentru lucrări de apă și canalizare, dar și că s-a reușit rezolvarea problemei termoficării în Vatra Dornei.
Și primarul Sucevei, Ion Lungu, a ținut să-l felicite pe Alexandru Moldovan pentru numirea în funcția de prefect. „Este un om tânăr, profesionist, fără carnet de partid. Prefectul trebuie să fie al tuturor”, a spus Lungu. El a precizat că a lucrat foarte bine cu toți prefecții și i-a mulțumit fostului prefect Mirela Adomnicăi pentru colaborarea avută în mandatul acesteia.
El i-a transmis noului prefect că în condițiile în care a obținut toate avizele necesare, săptămâna aceasta va merge deja la el și la președintele CJ Suceava, pentru a pregăti Hotărârea de Guvern pentru transferului parcului Șipote la Primăria Suceava.
Moldovan vrea reinstaurarea meritocrației în ocuparea funcțiilor de conducere
În ceea ce-l privește pe noul prefect al județului Suceava, Alexandru Moldovan, acesta a ținut să îi mulțumească pentru încredere premierului Ludovic Orban. „Este o onoare și o responsabilitate foarte mare pentru un funcționar public să acceadă în această înaltă funcție publică de prefect”, a spus Alexandru Moldovan. El a precizat că își dorește ca în calitate de prefect să acționeze în așa fel încât cetățenii să recapete încrederea în serviciile publice.
„Unul din obiectivele esențiale puse de Guvernul României, în care personal cred cu tărie, este reconstituirea încrederii cetățenilor în instituțiile și autoritățile publice locale. Acest aspect va constitui o preocupare zilnică a mandatului meu”, a afirmat Moldovan. El personal a constatat că sistemul public nu oferă satisfacție deplină nici persoanelor care apelează la serviciile publice, nici persoanelor care compun acest sistem. „Progresele în administrația publică locală și centrală în ultimii 15 ani nu pot fi negate. Însă constatăm cu toții unele regrese în ceea ce privește actul de calitate al serviciului public. Și deși toți constatăm și ridicăm unele nemulțumiri, birourile și sertarele tuturor instituțiilor publice sunt pline de studii de impact și de analiză care arată cum și în ce mod s-ar putea îmbunătăți serviciile”, a precizat Alexandru Moldovan. El a adăugat că își dorește să revigoreze serviciile publice pentru a determina întoarcerea administrației publice locale și a serviciilor publice către cetățeni, dar și reinstalarea meritocrației în funcțiile publice de conducere.
„De asemenea, un obiectiv pe care îl voi avea va fi cel de a sprijini accesarea fondurilor comunitare pentru dezvoltarea localităților”, a spus Alexandru Moldovan.
Noul prefect al județului Suceava, Alexandru Moldovan, are 44 de ani și este de profesie jurist. Înainte de a fi numit prefect, Alexandru Moldovan ocupa funcția de director executiv al Direcției de administrație publică locală din cadrul Consiliului Județean Suceava. În perioada 2006 – 2014 el a fost consilier juridic în cadrul Prefecturii Suceava, în anul 2006 fiind și șef al Oficiului Prefectural Rădăuți.


Ședința solemnă la Palatul Administrativ pentru instalarea în funcție a noului prefect Alexandru Moldovan (stânga)
Ședința solemnă la Palatul Administrativ pentru instalarea în funcție a noului prefect Alexandru Moldovan (stânga)
Alexandru Moldovan a depus jurământul în funcția de prefect al județului Suceava
Alexandru Moldovan a depus jurământul în funcția de prefect al județului Suceava


Recomandări

Demersul lui Gheorghe Șoldan și al celor 92 de primari din județ către premierul Bolojan a fost ascultat de Guvern. Proiectele pe „Anghel Saligny” vor continua

Angajații din primăriile sucevene reclamă că prin măsurile luate Guvernul creează haos și dorește distrugerea administrațiilor locale

Angajații din primăriile sucevene reclamă că prin măsurile luate Guvernul creează haos și dorește distrugerea administrațiilor locale
Angajații din primăriile sucevene reclamă că prin măsurile luate Guvernul creează haos și dorește distrugerea administrațiilor locale

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă

Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă
Suceava a întrecut Bucureștiul la notele de 10 de la titularizare. Cine sunt cei cinci candidați cu nota maximă