Noile norme de sănătate de la Uniunea Europeană: De ce sunt aditivii mai sănătoși decât broccoli



Uniunea Europeană a autorizat o serie de reguli privind alimentația sănătoasă, pentru a desființa percepțiile false sau nedovedite asupra mâncărurilor și a băuturilor, precum promisiunile de pierdere în greutate sau cele privind buna funcționare mintală sau sănătatea inimii.
Regulile de Nutriție și Sănătate făcute publice de Uniunea Europeană privind alimentația sănătoasă demontează exemplele clasice de „regim sănătos”, precum fructele, legumele, peștele gras, semințele, ouăle, nucile și carnea de pasăre, scrie Daily Mail.
În timp ce se presupune că decizia organismului european va afecta site-uri și firme mari de produse care promit pierderea în greutate, dieteticienii se mențin reticenți în privința schimbărilor. Potrivit acestora,multe dintre produsele regăsite pe listele nou aprobate sunt ingrediente procesate, iar multe mâncăruri evident benefice nu pot ridica îndoieli privind efectele asupra sănătății, ca de exemplu sucul de roșii, mierea, semințele de dovleac și broccoli.
Principalele aspecte ale noii liste aprobate de grupul de experți al Comisiei Europene sunt următoarele, comentate de dieteticianul autorizat Carrie Ruxton:
„Sănătos pentru inimă”
Nou: Esterii de stanoli din plante sau sterolii din plante reprezintă ingredientul activ din unele produse care pretind că reduc nivelul de colesterol.
Sunt necesare trei grame pe zi de astfel de ingrediente pentru a reduce cu 10 la sută lipoproteinele cu densitate mică (LDL sau „colesterolul rău”), dar ingredientele sunt patentate, însemnând că se găsesc foarte greu.
Produsele care conțin grăsimi Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru reducerea nivelului de colesterol.
Vechi: Soia. În ciuda a diverse teste clinice care au demonstrat că produsele din soia pot menține nivelul de colesterol din sânge la o valoare sănătoasă, constatarea a fost respinsă pentru că specialiștii nu au identificat de unde provenea efectul benefic, din proteinele din soia sau de la alte substanțe naturale din soia.
Părerea dieteticianului: Încă merită să consumăm mâncare de soia pentru sănătatea inimii, pentru că nu contează un detaliu ca proveniența efectului cât timp știm că există unul. Ovăzul , de asemenea bun pentru noi, a primit aviz pozitiv din partea UE.
„Mențin funcționarea normală a intestinelor”
Nou: Lactuloza, dizaharidul sintetic prescris de obicei pentru oameni vârstnici și bebeluși, își va face efectul dacă e servit într-o lingură mare. Cărbunele medicinal a fost, de asemenea, identificat drept remediu pentru flatulență.
Vechi: Probioticele
Părerea dieteticianului: Alegeți soluția naturală a prunelor.
„Te păstrează sătul pentru mai mult timp”
Nou: Hidroxipropil metilceluloza, o fibră mai puțin cunoscută, a fost introdusă în evidența UE de substanțe sănătoase pentru că pretinde să mențină zahărul din sânge la un nivel stabil.
Vechi: Mâncarea cu index glicemic scăzut. Produsele alimentare bogate în proteine care se presupune că te păstrează sătul pentru mai mult timp au fost, de asemenea, excluse din lista alimentelor benefice pentru sănătate.
Părerea dieteticianului: Alimentele cu index glicemic scăzut, precum ovăzul, pastele, orezul integral și semințele de leguminoase, sunt în continuare bune, fără efecte secundare.
„Cresc energia”
Nou: Magneziul și vitaminele B, ca riboflavina, B6 și niacina. Acestea sunt acum adăugate în băuturile energizante – de obicei alături de stimulenți precum cofeina.
Vechi: Ceaiul. În ciuda unor evidențe pozitive care arată că nivelurile mici de cofeină, precum cele aflate în ceai, te înviorează, o avertizare de sănătate a fost dată doar în privința produselor cu doză ridicată de cofeină.
Părerea dieteticianului: Ceaiul este o sursă mai sănătoasă de cofeină decât băuturile energizante, întrucât nu conține zahăr în mod natural.
„Mențin imunitatea”
Nou: Vitaminele A și C sunt elementele nou adăugate, schimbarea însemnând, de exemplu, că un sirop care conține fructe în proporție de cinci la sută poate fi sănătos datorită adaosului de vitamine.
Vechi: Broccoli a fost respins de pe noile liste UE, pentru că studiile nu au fost destul de controlate, iar grupul de experți a considerat că era prea multă diversitate printre speciile de broccoli. Mierea Manuka a fost și ea respinsă, deoarece compoziția ei variază în funcție de sursă.
Părerea dieteticianului: Păstrați lucrurile naturale. Morcovii și spanacul sunt bogați în vitamina A, în vreme ce kiwi, portocalele și napii furnizează suficientă vitamina D.