Producătorii agricoli care cultivă legume, pepeni și ciuperci pentru consum vor fi obligați să utilizeze „metode de cultivare sănătoase”, pentru siguranța alimentară a consumatorilor, și să nu depășească limita maximă admisă a produselor chimice folosite în producție.
Legumele proaspete, pepenii și ciupercile destinate consumului vor fi comercializate în spații special amenajate, cu facturi speciale, exceptați fiind doar micii producători, persoane fizice, care comercializează legume în piețe. Aceștia vor fi însă obligați să păstreze produsele în condiții de calitate și igienă, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern.
Tehnologiile folosite de producători vor fi verificate de către personalul de specialitate din cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea și Valorificarea Legumelor si Fructelor, iar pentru nerespectarea regulilor de cultivare și comercializare vor fi aplicate amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei. Pentru utilizarea produselor chimice peste nivelurile maxime admise vor fi aplicate amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, concomitent cu retragerea produselor de pe piață.
Proiectul aprobat, ieri, de Guvern modifică și completează Legea 312/2003 privind producerea și valorificarea legumelor de câmp.





