Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a organizat, ieri, o întâlnire cu procesatorii de carne și lapte din județ, ocazie cu care aceștia au fost avertizați să nu mai facă rabat în privința respectării normelor sanitar-veterinare, cel puțin câțiva dintre ei fiind deja descoperiți cu nereguli grave. Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, a anunțat că la trei unități de procesare au fost descoperite recent nereguli, în cazul a două dintre acestea fiind sistată activitatea.
„Dacă mai găsim o singură abatere, pregătiți-vă să închideți definitiv abatorul”
Cea mai grosolană încălcare a legislației a fost constatată la abatorul SC Nicșan Călinești SRL. Așa cum a relatat Monitorul de Suceava încă de săptămâna trecută, pe un câmp din apropierea abatorului au fost găsite tone de deșeuri de animale, cele mai multe aruncate într-un șanț lung de aproape 50 de metri. Administratorul unității, Maria Nicșan, a încasat două amenzi în valoare de 80.000 de lei, iar activitatea abatorului a fost sistată până când deșeurile vor fi duse la incinerare, iar zona în care au fost aruncate acestea va fi igienizată.
„Trebuie să ne luptăm mult timp de acum încolo ca să scoatem această pată de pe fața Bucovinei, să ștergem acele imagini cu tonele de organe în putrefacție, pe câmp. Dacă mai găsim o singură abatere, pregătiți-vă să închideți definitiv abatorul”, a fost mesajul lui Dulgheru către Maria Nicșan.
Probleme cu igiena și lipsa de documente de proveniență a animalelor
Șeful DSVSA Suceava a mai anunțat că, din cauza condițiilor de igienă precare, a fost închisă temporar și unitatea Lacto Zaharia din Frumosu. De asemenea, probleme au mai fost descoperite și la SC Prodincom Suceava, unde s-au găsit 15 oi sacrificate, a căror proveniență nu a putut fi stabilită deoarece lipseau obligatoriile documente de însoțire.
Sanitar-veterinarii i-au avertizat pe procesatori că au numeroase semnale privind animale intrate la abatorizare fără nici un fel de acte de proveniență (ceea ce înseamnă că nu există nici o garanție că acestea sunt sănătoase) pentru verificarea trasabilității urmând a se efectua inclusiv controale în trafic, împreună cu Poliția.
Se vor înteți controalele
„Vreau să vă anunț că începând de astăzi controalele vor fi mult mai intense. Până acum am considerat că nu e normal ca agentul economic să fie controlat tot timpul, m-am gândit să fie lăsat să muncească, însă se pare că unii nu au înțeles cum trebuie această toleranță. Nu uitați că aveți ștampilă ovală, faceți comerț intracomunitar, și acesta nu se poate face oricum”, a fost mesajul de avertizare al doctorului Petrea Dulgheru, la ședința de instruire cu procesatorii desfășurată ieri la Conacul Domnesc.
În prezent, în județ există 15 unități de procesare carne și 22 de procesare lapte care pot face comerț în spațiul UE, iar alte câteva urmează să se deschidă la începutul anului viitor.



