Negresa de post cu halva și dulceață



Negresa de post cu halva și dulceață. Foto: facebook.com/bucovinagustoasa
Negresa de post cu halva și dulceață. Foto: facebook.com/bucovinagustoasa

Este o prăjitură foarte ușor de făcut, pentru care doar amestecăm toate ingredientele și turnăm totul în tavă. Și gata. În ce privește gustul, unii îl vor adora pe viață, alții îl vor declara definitiv de neadmis… Asta numai dacă folosim controversata halva de floarea-soarelui la prepararea acestui dulce de post – pentru că halvaua are un gust specific, ce place unora, dar nu tuturor… Vestea bună este însă că se poate înlocui halvaua cu nucă măcinată fin, unt de alune sau cu pesmet de biscuiți zaharoși.
Avem nevoie de:
O cană de ulei dublu rafinat sau margarină cu 80 la sută grăsime, din cele fără gust puternic (de alune sau de floarea-soarelui), 2căni de făină de grâu obișnuită, din cea de panificație preferabil, o cană de apă, o jumătate de cană de zahăr, 4 linguri de gem sau dulceață acrișoară cu bucăți de fructe, 2 linguri de cacao, 100 g halva, 50 g nucă tocată nu prea fin, un plic de praf de copt, coaja rasă a unei portocale, un plic de zahar vanilat sau o lingură esență de vanilie, puțină esență de rom, opțional fructe uscate și rahat tocate, iar pentru ornat 25 g fulgi de migdale și 2 linguri zahăr tos. Dacă dorim o versiune care să nu fie de post, putem adăuga 2 ouă întregi bătute spumă sau înlocuim apa din compoziție cu lapte
Preparare:
Pregătim o tavă de 25×32 cm cu hârtie de copt sau o ungem și tapetăm cu făină. Încălzim cuptorul la 180 grade sau la nivel mediu, după caz. Amestecăm apa, zahărul, uleiul sau margarina topită, gemul și aromele cu halva rasă prin răzătoarea mare, până se dizolvă zahărul și halvaua aproape complet. Adăugăm restul ingredientelor (fără cele pentru ornate), amestecăm și turnăm totul în tavă. Aluatul este precum cel de chec, poate puțin mai dens. Nivelăm frumos și presărăm deasupra fulgii de migdale și zahărul tos, în această ordine. Dăm tava la cuptor și după 45 de minute facem testul cu scobitoarea. Dacă e necesar mai lăsăm prăjitura încă 5-7 minute (se coace mai lent decât cele cu ou). Scoatem prăjitura coaptă și dacă nu suntem foarte mulțumiți de aspect, mai presărăm și foarte puțin zahăr vanilat cât e fierbinte. Lăsăm să se răcească în tavă complet, la temperatura camerei. Abia apoi tăiem prăjitura și scoatem bucățile din tavă. O păstrăm pe platouri sau farfurii care permit acoperirea și rezistă astfel proaspătă chiar și o săptămână. Dacă mesenii nu o termină în primele 15 minute…



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

7.000 de persoane s-au bucurat, timp de trei zile, de muzică și sporturi montane, la prima ediție a festivalului Obciniada de la Gura Humorului

Organizatorii festivalului au mulțumit tuturor celor care au sprijinit prima ediție a Obciniadei
Organizatorii festivalului au mulțumit tuturor celor care au sprijinit prima ediție a Obciniadei

7.000 de persoane s-au bucurat, timp de trei zile, de muzică și sporturi montane, la prima ediție a festivalului Obciniada de la Gura Humorului