O serie de controale demarate de inspectorii sanitar-veterinari în mai multe târguri și unități de alimentație publică din județul Suceava au dus la depistarea a numeroase nereguli grave, plecând de la nerespectarea normelor de igienă la manipularea cărnii și ajungând până la descoperirea de carne expirată sau fără acte de proveniență.
Acțiunile de control s-au desfășurat în perioada 14 august – 5 septembrie, în total inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava aplicând nouă sancțiuni contravenționale, în valoare de 36.000 de lei.
Cele mai multe amenzi, pentru condiții de igienă precară În municipiul Suceava au fost aplicate două sancțiuni, ambele pentru condiții de igienă precară. Florentina Moscaliuc, angajată la SC Admiral Trading SRL, și Giani Lazăr, angajat al SC Săgeata Lazăr SRL, au fost amendați cu câte 1.000 de lei pentru că vindeau carne care nu era ambalată în condiții care să asigure o igienă corespunzătoare.
Tot pentru condiții de igienă precară au fost amendați și doi bucătari, angajați ai unor unități de alimentație care funcționează în târgul din orașul Verești. Monica Pascariu, angajata a AF Vatamanu, și Petronela Ivancov, angajata SC Davy Star SRL, au primit câte o amendă de 1.000 de lei.
În târgul din Siret, veterinarii au aplicat un număr de patru amenzi, și aici constatându-se încălcări ale normelor de igienă. Doi gestionari, respectiv Iulia Dranca, angajată la S.C. Filantrop SRL, și Vasile Marius Zus, angajat la S.C. Marcomex SRL, au fost sancționați contravențional cu amenzi de câte 1.000 de lei, în timp ce pentru două societăți care activează în același târg, SC Magenta SRL și SC Duca SRL, au fost tăiate amenzi de câte 5.000 de lei.
Carne expirată, apă din lighean, angajați fără carnet de sănătate De departe, cele mai grave probleme au fost identificate la o carmangerie care funcționează în târgul din comuna Zvorâștea. La societatea Linmar Impex SRL, veterinarii au înregistrat un întreg lanț de nereguli.
„La controlul pe care echipa noastră l-a făcut pe 5 septembrie, s-au găsit în jur de 20 de kilograme de pastă de mici cu termen de valabilitate expirat și 1,2 kilograme de carne de pasăre fără elemente de identificare și documente de proveniență. Întreaga cantitate a fost confiscată și dirijată către o unitate de incinerare autorizată sanitar-veterinar”, a arătat Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare Suceava.
Neregulile nu s-au oprit aici, veterinarii constatând că unitatea se alimenta cu apă cu ajutorul unui lighean, iar carnea nu era ambalată corespunzător. Cei doi angajați găsiți la fața locului, Sorin Petru Anghelache și Ana Maria Crăciun, nu aveau nici obligatoriile carnete de sănătate, care să ateste că nu suferă de vreo boală care să pună în pericol clienții. Aceștia au fost amendați cu câte 1.000 de lei, în timp ce firma a primit o sancțiune contravențională în cuantum de 20.000 de lei.





