Ministerul Sănătății recomandă românilor să evite consumul de ciuperci cumpărate „de la colț de stradă” sau culese din pădure, chiar dacă știu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, amintind totodată simptomele care pot apărea în cazul intoxicațiilor.
„Ministerul Sănătății recomandă populației să nu consume ciuperci cumpărate la colț de stradă ori culese din pădure, chiar dacă știu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare”, informează instituția, într-un comunicat de presă de marți.
Specialiștii afirmă că intoxicațiile cu ciuperci se produc prin consumarea de ciuperci „recoltate din flora spontană”.
„Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât și de fenomenul de încrucișare cu spori între ciupercile comestibile și cele otrăvitoare”, atenționează specialiștii Ministerului Sănătății.
Toxicitatea ciupercilor, scriu oficialii instituției, depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea consumată, de modul în care ele au fost preparate sau de starea de sănătate anterioară a celui care le-a mâncat.
Simptomele intoxicației cu ciuperci variază și ele, în funcție de tipul de ciuperci mâncate, ’mai exact de tipul de toxină conținută de acestea”, dar și de durata perioadei de incubație.
„Intoxicațiile cu perioadă de incubație scurtă, cazuri în care simptomele apar în minimum 15 minute și maximum trei ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpirații. Intoxicațiile cu perioadă de incubație lungă, la care simptomele apar după cel puțin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie”, scriu specialiștii MS, care atrag atenția că în cazul intoxicațiilor cu perioadă de incubație lungă, la două zile după consum apar coma și, apoi, decesul.
Ministerul Sănătății recomandă populației ca în cazul apariției simptomelor de intoxicație cu ciuperci să se prezinte urgent la spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanță.
În aceste condiții, MS recomandă „consumul exclusiv de ciuperci din cultură”.
În urmă cu o săptămână, un băcăuan și fiul acestuia, în vârstă de opt ani, au fost duși în stare gravă la spitale din Iași, în urma intoxicației cu ciuperci, în starea cea mai gravă fiind bărbatul, care avea insuficiență hepatică acută, pronosticul medicilor în cazul său fiind extrem de rezervat. Copilul de opt ani a fost internat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din municipiu, iar medicii spuneau atunci că starea acestuia este stabilă.
Potrivi medicilor ieșeni, aproape zilnic ajung la spital persoane intoxicate în urma consumului de ciuperci.
Tot săptămâna trecută, un bătrân în vârstă de 76 de ani, din localitatea vasluiană Pușcași, a murit la scurt timp după ce a mâncat ciuperci culese de el dintr-o pădure din apropierea casei.
În județul Sălaj, la începutul lunii octombrie, zece persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Zalău, cu afecțiuni cauzate de consumul de ciuperci, printre pacienți fiind și doi minori.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Sălaj, Codruța Pușcaș, în total, în județ, numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci înregistrate în 2010 este de peste 80.