Mierea, ingredient pentru gătit



Mierea, cel mai natural îndulcitor din lume, este un ingredient complet, potrivit atât pentru consumul individual, cât și pentru gătit.
Spre deosebire de alte substanțe de îndulcire, mierea conține diverse cantități de minerale, vitamine, aminoacizi și antioxidanți, aceștia din urmă găsindu-se mai mult în mierea mai închisă la culoare. În plus, are un conținut ridicat de carbohidrați ce oferă energie, deși o linguriță de miere are 64 de calorii. Mierea se numără printre puținele alimente ce nu au colesterol și, în plus, conținutul de sodiu este mai mic de doi la sută. Mierea este indicată diabeticilor și este folosită de mii de ani ca remediu împotriva răcelii, pentru menținerea sănătății pielii și a părului, dar și pentru consum.
Înlocuitor al zahărului
Înlocuirea zahărului cu mierea în bucătărie este o alegere pe cât de delicioasă, pe atât de sănătoasă. Frunzărind o carte de bucate, veți constata că sunt din ce în ce mai multe rețete cu miere. De la dulciuri și prăjituri și până la sosuri savuroase, orice rețetă pentru care este nevoie de zahăr poate fi „adaptată” în așa fel încât gustul dulce să fie dat de miere.
În ceea ce privește condițiile de depozitare, mierea se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Refrigerarea cauzează cristalizarea sau, în termeni populari, zaharisirea mierii, un proces care poate fi evitat. Dacă mierea s-a zaharisit, puneți borcanul într-un recipient plin cu apă călduță și amestecați până se dizolvă cristalele.
Atunci când vreți să înlocuiți zahărul cu mierea, e bine să știți câteva sfaturi practice. În primul rând, țineți cont de faptul că mierea are o putere de îndulcire mai mare decât cea a zahărului, prin urmare cantitatea folosită trebuie să fie mai mică. Când folosiți prima dată miere la gătit, înlocuiți doar jumătate din cantitatea recomandată de îndulcitor. Astfel vă veți obișnui cu mierea și veți învăța care este cantitatea potrivită pentru fiecare rețetă.
Sfaturi practice
Când gătiți cu miere, pentru a măsura corect cantitatea pe care urmează să o folosiți, ungeți cana gradată cu puțin ulei. Astfel, se va scurge din recipientul de măsurat exact cantitatea de care aveți nevoie.
În plus, având în vedere faptul că mierea conține aproximativ 18 la sută apă, trebuie să reduceți cantitatea de lichid folosită la gătit, utilizând un sfert de cană de apă la o cană de miere. Acest ingredient dă prăjiturilor și pâinii o prospețime deosebită care nu poate fi obținută dacă preparatele sunt făcute cu zahăr. Rețetele care în mod tradițional se pregătesc cu zahăr au nevoie și de alte adaptări. De exemplu, temperatura de coacere trebuie scăzută cu 25 de grade, pentru a se evita arderea preparatului. Dacă adăugați un vârf de praf de copt în rețetele pentru care nu este nevoie de lapte sau smântână, veți neutraliza aciditatea care poate face ca preparatul să se ardă.
Folosirea mierii în băuturi
Mierea este mai mult decât un înlocuitor al zahărului pentru îndulcirea ceaiului sau a cafelei. Ea poate fi integrată într-o alimentație sănătoasă, folosindu-se la ceaiuri calde sau reci. Dacă adăugați o frunză de mentă sau bucăți de fructe într-un ceai îndulcit cu miere, băutura va deveni și mai interesantă și nutritivă.
În general, sucurile naturale de fructe sunt dulci. Dacă amestecați fructele cu lapte sau iaurt, pentru a prepara un cocteil dulce, puteți adăuga miere ca îndulcitor suplimentar. Ea poate fi utilizată pentru îndulcirea băuturilor din soia.
O linguriță de miere dizolvată în apă fierbinte este o bază potrivită pentru băuturile consumate ca remedii naturale împotriva diverselor afecțiuni sau pentru menținerea sănătății. Pentru a da un plus de aromă băuturilor, puteți combina miere cu suc de lămâie, scorțișoară sau ghimbir.