Cumpărături de Paște

Mieii lipsesc cu desăvârșire din piețele sucevene



Mieii lipsesc cu desăvârșire din piețele sucevene
Mieii lipsesc cu desăvârșire din piețele sucevene

– Dacă în alți ani, înainte de Paște, piețele erau pline de miei pentru vânzare, anul acesta nu a venit nici un comerciant
– Carnea de miel nu se găsește nici în magazinele alimentare din oraș
– Până în momentul de față, Direcția Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a eliberat 15 certificate care dau dreptul comercializării cărnii de miel
Chiar dacă mai sunt doar câteva zile până la Paște, și fiecare aleargă în toate părțile după cumpărături, de pe masa de sărbătoare a sucevenilor, tradiționala friptură de mielul ar putea să lipsească. În piețele din municipiu, în halele special amenajate pentru comercializarea cărnii de miel, e pustiu. Și asta nu pentru că sucevenii s-au grăbit să cumpere mieii, iar comercianții au plecat acasă, ci pentru că în piețe crescătorii de miei nu au mai venit anul acesta să-și vândă marfa. Șeful Direcției de Administrare a Piețelor și Bazarului, Gelu Greceanu, a precizat că „nu s-au comercializat deloc miei în piețele sucevene, anul acesta. În alți ani, pe vremea asta, piețele erau pline de miei pentru vânzare, iar acum nu a venit nici un comerciant, cu toate că duminică este Paștele la catolici și ar fi avut vânzare”. Gelu Greceanu a mai spus că a contactat câțiva comercianți de carne de miel, iar aceștia i-au spus că preferă să vândă angro undeva în zona Romanului, sau persoanelor care au magazine alimentare, decât să vină la piață. Chiar și așa însă, carnea de miel nu se găsește nici în magazinele de carne din oraș. La hala de carne din Piața Mare nici un comerciant nu are carne de miel, și nici nu intenționează să aducă până la Paște. „Nu ne complicăm cu asta. Nu se merită să umbli după atâtea autorizații și să plătești o mulțime de taxe, ca să vinzi două zile câteva kilograme de carne”, a declarat unul dintre vânzătorii de la hala de carne din Piața Mare. La fel au declarat și alți vânzători, de la magazinele alimentare din oraș, care au spus că „avem nevoie de multe acte și autorizații ca să putem vinde carne de miel, și toate astea costă, așa că preferăm să nu mai aducem deloc”. Până în momentul de față, Direcția Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a eliberat 15 certificate care dau dreptul comercializării cărnii de miel în piețe, în locurile special amenajate. Purtătorul de cuvânt al DVSA, doctorul Vasile Semeniuc, a declarat că „orice persoană care dorește să comercializeze carne de miel are nevoie de un certificat sanitar veterinar de transport, care se obține de la DVSA după un examen clinic al mielului viu, contra unei taxe de 50.000 de lei”. Dacă produsul corespunde din punct de vedere sanitar veterinar, pe carcasa acestuia se marchează locul comercializării. Certificatul sanitar veterinar se prezintă medicului din piață, urmând ca apoi, carnea de miel să poată fi comercializată.



Recomandări

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava

Semnal de încurajare pentru centre temporare de sacrificare a mieilor, care oferă avantaje și crescătorilor, și cumpărătorilor