Prima zi în care mieii au fost scoși la vânzare în piața din Suceava a stârnit un interes neașteptat de mare printre cumpărători, la prima oră a dimineții vânzându-se deja o treime din capetele aduse.
Ieri a fost prima zi în care crescătorii au venit în Piața Mare din Suceava, singura din municipiul reședință de județ autorizată până acum pentru un astfel de comerț. După cum ne-a precizat medicul veterinar care se ocupă de piață, trei crescători au expus spre vânzare 35 de miei, iar până în jurul orei 10.00 erau deja vânduți 12.
Mieii s-au vândut cu 20 de lei kilogramul, exact același preț cu care au fost comercializați în piață și anul trecut înainte de Sărbătorile de Paști.
Mieii, greu de adus la greutate optimă în acest an
Crescătorii spun că prețul nu este mare, în condițiile în care 2010 este un an deosebit, sărbătorile pascale fiind foarte devreme, ceea ce a făcut ca mieii să fie foarte greu de adus la greutate optimă sacrificării.
„A fost foarte greu anul acesta, am hrănit mieii cu zahăr ca să crească mai repede și să ajungă la o greutate de 10-12 kilograme. Pentru prima zi în piață, e foarte bine. Lumea a întrebat și a cumpărat, sunt miei mai puțini ca anii trecuți și cine vrea să cumpere ceva bun trebuie să se grăbească,” ne-a spus Ana Șuiu, din cartierul Ițcani.
Nuți Iavni, din Chilișeni – Udești, era și ea venită cu miei în piață.
„Anul acesta sunt miei mai puțini, am muncit foarte mult cu ei, le-am dat mâncare foarte multă, gândiți-vă că nu au ieșit o zi din saivan”, ne-a spus femeia, încercând să justifice prețul cerut.
După cum a precizat doctorul Petrea Dulgheru, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, în momentul de față în județ există șapte abatoare unde se pot tăia miei, plus opt puncte de sacrificare temporare, în afară de piețe sucevenii mai putând achiziționa miei din hipermarketuri și din măcelăriile autorizate sanitar-veterinar.