Persoanele care iau micul-dejun în fiecare dimineață prezintă un risc mai mic de maladii cardiace în comparație cu persoanele care aleg să sară peste prima masă a zilei, potrivit unui studiu realizat pe 27.000 de voluntari de sex masculin, informează lefigaro.fr.
Dieteticienii și nutriționiștii din lumea întreagă laudă virtuțile micului-dejun. În toate regimurile alimentare pentru slăbit, un mic-dejun echilibrat și variat este recomandat în mod sistematic.
Această regulă, rar respectată în societatea occidentală, marcată de stres, ar putea oferi și alte beneficii, nu doar de ordin dietetic.
Astfel, un studiu american, publicat săptămâna trecută în revista Circulation, a dezvăluit faptul că bărbații care nu iau micul-dejun prezintă un risc mai mare de a suferi o criză cardiacă sau de a muri din cauza unei maladii a inimii.
Este pentru prima dată când o astfel de legătură de asociere a fost pusă în evidență. Cercetătorii de la Școala de sănătate publică de la Universitatea Harvard au lansat un studiu de amploare, realizat pe 27.000 de bărbați americani cu vârstele cuprinse între 45 de ani și 82 de ani, într-o stare de sănătate bună, care au participat la această cercetare științifică despre modul de alimentație și consecințele sale asupra sănătății, între anii 1992 și 2008.
În perioada de 16 ani în care voluntarii au fost monitorizați cu regularitate, au avut loc 1.527 de infarcte. Analiza datelor, prin compararea modurilor de alimentație ale voluntarilor, a permis remarcarea faptului că bărbații care nu obișnuiau să ia micul-dejun aveau un risc de 27% mai mare de a suferi o criză cardiacă sau de a muri din cauza unei insuficiențe cardiace, în comparație cu aceia care obișnuiau să ia micul-dejun.
Potrivit aceluiași studiu, persoanele care sar peste micul-dejun se îngrașă mai mult, suferă mai des de diabet și au o concentrație de colesterol mai ridicată. În plus, același studiu a evidențiat un risc cardiac ridicat pentru bărbații care obișnuiesc să mănânce în timpul nopții, în comparație cu aceia care nu mai mănâncă nimic după cină.
După câte se pare, săritul peste micul-dejun corespunde unei tipologii sociale particulare. În acest studiu, voluntarii care nu iau micul-dejun sunt în general mai tineri, adeseori fumători, lucrează cu normă întreagă, sunt celibatari, fac mai puțin sport și beau mai mult alcool.
Autorii studiului recomandă alcătuirea unui mic-dejun echilibrat, cu nutrimente variate, precum proteine (carne, pește, produse lactate), carbohidrați (cereale, pâine) și vitamine și minerale (fructe). Cercetătorii recomandă totodată includerea în micul-dejun a nucilor, alunelor și a migdalelor.
Studiu
Micul-dejun, factor de protecție pentru sănătatea cardiacă
